nierówność
bartolomeo: x2+x+5>0
Δ= 1−20 = −19
wychodzi Δ<0 i x∊R ? czy x∊∅?
10 gru 20:17
elsaper: x∊R ponieważ cała parabola jest ponad osią OX
10 gru 20:18
dero2005:
x∊R
10 gru 20:19
bartolomeo: a jak parabola byłaby pod osią OX to x∊∅?
10 gru 20:22
Hajtowy:
jakbyś miał np. −x
2+x−5 < 0
Δ=1−20=−19
To też x∊R

Ramiona paraboli w dół ale nie styka się z osią OX, gdyż nie ma miejsc zerowych, więc jest cała
pod osią OX
10 gru 20:24
bartolomeo: to w jakim przypadku jest x∊∅?
10 gru 20:25
Hajtowy:
Chociażby gdybyś miał : −x2+x−5 > 0
Wtedy x∊∅
10 gru 20:28
Hajtowy: Albo też x2+x+5 < 0 Wtedy też x ∊∅
10 gru 20:28
bartolomeo: dlatego jest zbiór pusty ponieważ, funkcja w 1 przykładzie jest ujemna a ma być powyżej zera a
w 2 odwrotnie?
10 gru 20:29
matyk: Tak.
10 gru 20:31
matyk: Ujemna = przyjmuje wartości ujemne dla dowolnego argmentu
10 gru 20:31
10 gru 20:32
Hajtowy: zobrazowane ?

Cóż za bogactwo językowe
10 gru 20:33
10 gru 20:42