Oblicz.
MEWI: (Liceum) Obliczcie mi to zadanie:
| 2−2 + 50 | |
| + 4.75 |
| (0,5)−2 − 5 * (−2)−2 + ( 2 3)−2 | |
Ma wyjść: 5
10 gru 15:31
10 gru 15:42
MEWI: Ja wiem jak to się robi, ale ciągle mam błąd, każde działanie dobrze obliczam, tylko z tym jest
ciągle coś nie tak.
10 gru 15:44
krystek: Zapisz sprawdzę , nie wyręczam.
10 gru 15:45
MEWI: | | 1/4 + 1 | | 5/4 | |
... = |
| + 19/4 = |
| + 19/4 = 5/4 * 4/8 + 19.4 = |
| | 4 − 5 * 1/4 + 9/4 | | 8/4 | |
20/32 + 19/4 = 39/36 = 13/12
Tak właściwie to ciągle coś inaczej mi wychodzi.
10 gru 15:51
krystek: W mianowniku
| | 1 | | 9 | | 5 | | 9 | |
4−5* |
| + |
| = 4− |
| + |
| =5 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
10 gru 15:56
MEWI: Aaa no tak, ja tą 4 ciągle inaczej obliczałam

teraz już jest wszystko ok, dzięki!
10 gru 15:59
krystek: Pamiętaj o kolejności wykonywania działań

10 gru 16:03