Bardzo prosze o pomoc !!!!! Pilne
Krzysiek: pochodna z funkcji f=xy/x+y
Raz x jest stala a raz y
9 gru 21:14
Krzysiek: xy/x+y=y+y=2y
f'x=0
f'y=2
9 gru 21:15
Krzysiek: prosilbym o dokladniejsze rozpisanie tego poniewaz jest mi to niezbedne do obliczenia
niepewnosci pomiarowych
9 gru 21:18
9 gru 21:21
Krzysiek: no wlasnie jakos nie moge tego ogarnac
9 gru 21:23
Krzysiek: jak liczysz f'
x to 'y' to stała
| d | |
| (2y)=0 (pochodna ze stałej jest równa zero) |
| dx | |
| d | |
| (2y)=2 (masz jedną zmienną i liczysz pochodną po 'y' , to chyba jasne) |
| dy | |
inna sprawa,że wydaje mi się,że funkcja 'f' może mieć inny wzór...
9 gru 21:25
Krzysiek: bo to chodzi o ogniskowa soczewki 1/f=1/x+1/y wiec po przeksztalceniu wychodzi f=xy/x+y
9 gru 21:26
Krzysiek: tylko,że: xy/x+y≠xy/(x+y) ...
9 gru 21:28
Krzysiek: mozesz mi z tym pomoc
9 gru 21:29
Krzysiek: Sam nie możesz spróbować policzyć jedną pochodną?
9 gru 21:31
Krzysiek: nie mialem z tym doczynienia....
9 gru 21:32
daras: zajrzyj do Ćwiczeń laboratoryjnych z fizyki Dryńskiego albo Pracowni fizycznej Szydłowskiego
tam jest cała masa przykładów nt.
9 gru 21:34
daras: studenci teraz w ogóle do biblioteki nie chodzą
9 gru 21:35
9 gru 21:36
9 gru 21:48
9 gru 21:58