Planimetria
Radek:

W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których
stosunek długości wynosi 1:2. W jakim stosunku wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego dzieli przeciwprostokątną ?
2nx=yn /2n
9 gru 15:28
Mila:
Teraz skorzystaj z podobieństwa Δ na jakie został podzielony trójkąt o przyprostokątnych x i
y=2x.
9 gru 15:44
matyk: Dalej geometra?
9 gru 15:47
Radek:
Jak tutaj zapisać tę proporcję ?
Tak dalej geometria, aż do skutku
9 gru 15:54
Mila:
| | 2x | | h | |
ΔCDB∼ΔABC⇔ |
| = |
| stąd h=.... |
| | x | | BD | |
(bok 2x leży naprzeciw kąta β, bok x leży naprzeciw kąta α w ΔABC,
bok h leży naprzeciw kąta β, bok BD leży naprzeciw kąta α w ΔCDB)
Napisz dalej proporcję z ΔABC i ΔADC
9 gru 16:17
9 gru 16:24
Radek: Czemu Pani korzysta akurat z podobieństwa trójkątów ?
9 gru 16:31
Mila:
Korzystam z podobieństwa, bo to najkrótszy sposób i najłatwiej obliczyć AD i BD
Napisałam wcześniej:
| 2x | | h | | 1 | |
| = |
| ⇔h=2*|BD| stąd BD= |
| h |
| x | | BD | | 2 | |
Druga proporcja:
Szukany stosunek
9 gru 17:33
9 gru 17:37