matematykaszkolna.pl
planimetria Radek: rysunek Wykaż, że jeśli punkt P jest punktem wewnętrznym trójkąta ABC, to prawdziwa jest nierówność |AP|+|BP|<|AC|+|BC| |AC|<|AP|+|CP| |BC|<|BP|+|CP| |AC|+|BC|<|AP|+|BP|+2|CP| Znowu nie wiem co jest źle ? Proszę niech ktoś wytłumaczy dokładnie
7 gru 19:53
Radek: Nie proszę o gotowe rozwiązanie tylko wskazówkę co robię źle..
7 gru 20:02
Bizon: ... przecież dowiodłeś −emotka
7 gru 20:08
Radek: ale to 2|CP| mi tam nie pasuje emotka
7 gru 20:10
Radek: ?
7 gru 20:19
Radek: up ?
7 gru 20:26
7 gru 20:38
Lorak: dlaczego 2|CP| Ci nie pasuje?
7 gru 20:39
MQ: A możesz używać tw. sinusów i tw. cosinusów?
7 gru 20:40
Radek: Nie.
7 gru 20:42
Radek: |AP|+|BP|<|AC|+|BC bo tutaj nie mam 2|CP|
7 gru 20:45
7 gru 20:50
7 gru 20:56
Radek: Rozwiązanie gotowe czyli brak rozwiązania
7 gru 21:04
Lorak: Na podstawie tego rozwiązania możesz stwierdzić co robiłeś źle... A to chyba na jedno wychodzi, gdyby ktoś powiedział Ci co robisz źle. Ale jeśli nie lubisz linków, to ok emotka
7 gru 21:07
Radek: Wolę, żeby ktoś podpowiedział niż podawał gotowy wynik z którego i tak nic nie zrozumiem. Uczę się na błędach a nie na gotowcach
7 gru 21:08
Radek: Pomoże ktoś bo nadal nie rozumiem ?
9 gru 17:16
Mila: Wszystko masz dobrze zapisane , lecz to nie prowadzi do celu.
9 gru 18:02
Radek: Ja muszę wszystkie przypadki rozważyć ? AC<AP+CP AB<AP+BP CB<CP+BP i z tego mam: AC+AB+CB<2|AP|+2|CP|+2|BP| /2
AC+CB+AB 

<AP|+|CP|+|BP|
2 
Ale ja udowodniłem, ze suma długości wierzchołków od punkt P jest większa od połowy obwodu. Co jest nie tak ?
9 gru 18:14
Mila: No i to jest prawda. Suma odległości wierzchołków Δ od punkt P jest większa od połowy obwodu Δ. To jest też prawda dla czworokąta. Masz gotowy dowód. Ale Tobie polecono co innego wykazać. Dlaczego nie skorzystasz z podpowiedzi Lorak. Jeśli chcesz aby kontynuować Twój pomysł, to poczekaj cierpliwie. Mam inny pomysł na dowód.
9 gru 18:26
Radek: Wie ktoś jak dokończyć to zadania, ale moim sposobem ?
21 gru 20:04
Radek: Pomoże ktoś ? Bardzo zależy mi na tym dowodzie emotka
22 gru 17:15
22 gru 17:41
Radek: emotka
22 gru 18:09
25 gru 19:36
Radek: Nikt ?
25 gru 19:47
25 gru 21:53
Radek:
26 gru 20:27
Godzio: Chodzi o to zadanie z tematu ? Bo nie chce mi się czytać ?
26 gru 20:29
Radek: Tak i o post 18:26 bo bez spmu raczej bym się nie doczekał emotka
26 gru 20:32
Godzio: I o co dokładnie chodzi ? Pokusiłem się o przeczytanie, chcesz wskazówkę czy dowód ? (bo z tego co czytam to tego drugiego chyba nie)
26 gru 20:39
Radek: Dokończyć ten dowód ale w ten sposób który ja zacząłem emotka
26 gru 20:41
Godzio: No dobra, tylko że nie zawsze się tak da, generalnie powiem jak ja to robię przy takich zadaniach. Po pierwsze rysunek i podstawowe nierówności − właśnie te, z których skorzystałeś, ale jak widać nie dały żadnego efektu, czyli nie tędy droga, jeżeli standardowe nierówności nic nie dają trzeba stworzyć "nowe" nierówności, a jak je otrzymać ? Ano coś sobie dorysować, spróbuj przedłużyć odcinek AP albo BP do jednego z boków trójkąta i znów kombinuj z nierównościami,
26 gru 20:47
Radek: OK. dziękuję zaraz spróbuje
26 gru 20:48
Godzio: rysunek Teza: |AP| + |BP| < |AC| + |BC| Przez przedłużenie odcinka BP otrzymaliśmy dwa nowe trójkąty, z których mamy kolejne nierówności, może akurat coś się uda emotka |AD| + |DP| > |AP| |CD| + |BC| > |BD| dodajemy |AD| + |CD| + |DP| + |BC| > |AP| + |BD| = |AP| + |DP| + |PB| / − |DP| |AC| + |BC| > |AP| + |PB| Jak widać teza jest natychmiastowa. Co do nierówności to był kompletny strzał, poprzednie nierówności nic nie dały, to skorzystałem z zupełnie nowych, następnym krokiem gdyby to nie podziałało, pewnie byłoby mieszanie tamtych z tymi.
26 gru 20:52
Radek: Dzięki. Tylko ja na to wpaść nie mogłem emotka
26 gru 20:53
Godzio: Dlatego masz robić zadania, ile kombinujesz nad zadaniem zanim zrezygnujesz ? Ja pamiętam siedziałem po kilka godzin, nawet nad jednym zadaniem, aż rozwiązałem !
26 gru 21:01
Eta: emotka
26 gru 21:02
Radek: Godzio czas ucieka, a mam jeszcze analityczną do opanowania.
26 gru 21:04
Ajtek: Radek spokojna uczesana, czasu jeszcze sporo emotka.
26 gru 21:05
Piotr 10: Geometria analityczna piękna jest emotka
26 gru 21:05
Godzio: Łohoho, a niektóre zadania od Ety ile czasu robiłem
26 gru 21:06
Ajtek: Godzio, bo Eta miała Ciebie na oku. Dawała Tobie takie zadanka wersja lajcik
26 gru 21:07