Asymptoty funkcji
Mau: Wyznacz asymptoty funkcji :
m.) x2lnx
9 gru 11:32
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
9 gru 11:34
Mau: no wiem że może dziwne ale jak mam zwykłe przykłady typu 2x/x2−4 to umiem zrobić, wiem jak
wyznaczyć dziedzine obliczyc asypmtote ukosna,pion. a tutaj wogóle nie umiem tego ruszyć...
9 gru 11:37
wredulus_pospolitus:
dziedzinę potrafisz wyznaczyć
9 gru 11:40
Mau: wiem że jak by było x2ln(x2−4) to bierzemy x2−4 i obliczamy jako dziedzine więc tutaj
bierzemy lnx ? czyli wychodzi x=1 ? czyli (−∞1) u (1,∞) ?
9 gru 11:46
Mau: Chciałbym to zrozumieć bo mam kilka takich zadać
9 gru 11:47
wredulus_pospolitus:
bzduuuura
Mau ... przypomnienie z liceum −−− jaka jest dziedzina funkcji f(x) = lnx
9 gru 11:50
9 gru 11:51
Mau: @wreduluspospolitus podoba mi się to co robisz DF : (0,∞)
Więc asymptota pionowa:
lim x−>0 f(x)=x2lnx ? Do czego dąży x w lim ?
9 gru 11:59
wredulus_pospolitus:
a nawet lepiej
lim x−>0
+ 
no i teraz musisz obliczyć tą granice

jako że masz symbol nieoznaczony 0*(−
∞)
to musisz przekształcić i (najlepiej) z d'Hospitala skorzystać
9 gru 12:03
wredulus_pospolitus:
ale ja uciekam ... więc pałeczkę kto inny przejmie
miłego
9 gru 12:04
Mau: korzystając z d'Hospitala wychodzi mi 2x * 1/x prawda ?
9 gru 12:10
wredulus:
Nie .. kiedy mozesz z "hospitala" skorzystac

Gdy masz 0/0 lub
∞/
∞ a nie 0*
∞
9 gru 12:25
Mau: dobra jak podłoże pod x2lnx wychodzi symbol nie oznaczony daje to hospitalem i wychodzi 2x *
1/x , prosze mnie poprawic bo niekiedy mam "zawieszenie"
9 gru 13:05
wredulus:
Nie nie nie .. jeszfze raz .... de'Hospitala.moze uzyc wtedy i tylko wtedy gdy masz postac 0/0
lub
∞/
∞
Wiec najpierw musisz do takiej postaci dojsc aby miec mozliwosc liczenia pochodnej
licznika/pochodna mianownika
9 gru 13:39
wredulus:
Zauwaz ze x2 toinaczej 1/(1/x2) ... i teraz juz masz ulamek typu ∞/∞
Jak policzysz de'hospialem to wyjdzie Ci co innego niz to cozapisales/−as.
Tak wiec ... zapamietaj kiedy mozna uzywac de'hospitala
9 gru 13:42
Mau: chyba nic z tego nie będzie, ciężko mi to skapować... jak podstawie 0 to mi wychodzi przecież
0*log
e 0 ale jeśli ma być 0/0 lub
∞/
∞ musze dać lnx / 1/x
2 i co dalej...ale nudzę ale pomóż
9 gru 15:05