nierówność
Natalia: x2+2x+y2−8y<0
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak powinien wyglądać końcowy wynik
8 gru 22:56
5-latek: bedzie to kolo o srodku S(−1,4) a promien to wylicz ale bez brzegu
8 gru 23:04
Natalia: Dzięki 5−latek, ale właśnie ja nie chce gotowca, tylko chciałabym się nauczyć przekształcić do
postaci kanonicznej. Jest mi to niezmiernie potrzebne.
8 gru 23:06
8 gru 23:12
Natalia: Dzięki wielkie tego potrzebowałam !
8 gru 23:27
5-latek:
8 gru 23:32
8 gru 23:39
Natalia: Dzięki Gustlik
8 gru 23:46
Gustlik:
9 gru 00:06
pigor: ..., a ja nie wiem co w tym jest trudnego

, dlatego
łopatologicznie rzecz ujmując np. tak :
x2+2x+y2−8y< 0 ⇔ x
2+2x*1+1
2 + y
22y*4+4
2< 1
2+4
2 ⇔
⇔ (x+1)
2+(y−4)
2< 17 ⇔
(x+1)2+(y−4)2< √172 − wnętrze koła
(bez brzegu − okręgu) o środku S=(−1,4) i promieniu r=
√17. ...
9 gru 01:04
Gustlik: pigor, dla mnie nie jest to nic trudnego, dla Ciebie też nie, ale dla wielu uczniów,
zwłaszcza z podstaw takie kombinowanie z dodawaniem na siłę liczb i potem ich odejmowanie to
czasem jest poza ich zasięgiem. Dlatego opracowałem tę metodę.
9 gru 02:14
pigor: ...no i dobrze, fajnie, a ja naprawdę nikogo nie zmuszam
do ...

"swoich" metod i nawet nie mam zamiaru tu na forum
kogokolwiek do nich zmuszać, uczyć, itp. itd, no i dobranoc.
9 gru 02:37
Dawid: Mam takie pytanko, bo tez mam problem z równaniem okręgu i patrząc na sposób Gustlika to z
przykładu Natalii, gdzie promień jest równy 17.To po podstawieniu tego do wzoru r=√a2+b2−c
nie jest równe √17 dlaczego ?
16 gru 00:11
5-latek: Te dwie metody sa pokaze w ksiazce do klasy 2 liceum z 2002 r . Wtedy ucczen musial znac obie
.
CO sie do tej pory zmienilo w tym ? Uwazam ze nic .
Poza tym
Gustlik zauwaz ze takie wlasnie dziallnie na wzorach skroconego mnozenia nie moze
byc poza zasiegiem ucznia . On musi to umiec zrobic . Nie ma ze boli .
A potem na studiach
Pomocy bo nie wiem bo mnie nie naczyli , bo wykladowca nie podyktowal
do zeszytu jak to sie robi .
Podam prosty przyklad gdzie to akuratnie jest potrzebne aby umiec cos dodac lub odjac
mamy wyliczc x
2+y
2 Na to juz nie prostego algorytmu do obliczenia , Tylko wlasnie trzeba
skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia albo (x+y)
2 lub x−y)
2 i wlasnie cos dodac lub
odjac zeby dostac x
2+y
2
Ale on nie bedzie wiedzial co zrobic bo nie ma gotowego wzoru na policzenie x
2 czy y
2 i zeby
to dodac do siebie .
jak ktos chce to zrozumie . jak nie chce to nawet i gotowe wzory nie pomoga w tym , Pozdrawiam
16 gru 09:54
5-latek: Dawid r=√a2+b2−c to r=√(−1)2+42−0 = √1+16−0=√17
We wzorze na postac ogolna okregu nie ma C dlatego c=0
Poza tym musimy naauczyc sie potegowac
16 gru 09:58
Gustlik: 5−latek masz rację dlatego pokazuję tę drugą metodę, bo ta trudniejsza jest wałkowana w
szkole, a tej łatwiejszej prawie nigdzie nie ma. Pozdrawiam.
17 gru 01:42
asdf: x2+2x+y2−8y<0
jest to pole koła, więc tutaj znak nie jest najistotniejszy (obwod ma pole 0)
17 gru 02:01
asdf: znak, tzn: czy <, czy ≤ to tutaj nie istotne..wplyw mają jedynie znkai tj: =,>,≥
z ostatnich dwóch juz mozna wywnioskowac, ze to ∞
17 gru 02:02
asdf: @Gustlik
Kazdy ma swoj sposob nauczania, ale nie do konca popieram Twoja metode, podam przyklad:
Na pierwszym roku studiow z algebry liniowej mielismy liczyc wyznaczniki, dla stopnia trzeciego
− mozna korzystac z metody Sarrusa. Wykladowca pokazal nam jak to sie liczy, ale konczac swoja
wypowiedz powiedzial "zabraniam liczyc ta metoda". Rownie dobrze nauczyciele moga pokazac ten
prosty sposob na liczenie tego, ale jednak matematyka wymaga myslenia, a nie schematow i tak
jak powiedzial 5−latek: "nie ma, ze boli".
17 gru 02:13