okręgi i prosta
doma23w: Proszę bardzo o pomoc w tym zadaniu:
Podaj, ile punktów wspólnych ma prosta k z okręgiem o środku w punkcie O, w zależności od
promienia r tego okręgu.
k: y=3, O=(3,−1)
wiem, ze trzeba rozwazyc 3 przypadki:
|OP|>r
|OP|=r
|OP|<r
ale nie wiem jak obliczyc |OP| przy takiej prostej...
12 maj 18:53
irena_1:
Odległość środka okręgu od prostej k jest równa 4.
Punkt O leży na prostej y=−1, prosta ta jest oddalona od prostej y=3 o 4.
1)
Jeśli r<4, to prosta jest rozłączna z okręgiem (nie ma wspólnego punktu z okręgiem)
2)
Jeśli r=4, to prosta jest styczna do okręgu (ma 1 punkt wspólny z okręgiem)
3)
Jeśli r>4, to prosta jest sieczna okręgu (ma 2 wspólne punkty z okręgiem)
12 maj 22:01
12 maj 22:03
Mila:

OP=4 Jeden punkt wspólny (czarny wykres)
OP'<4 brak punktów wspólnych (niebieski wykres)
OP''>4 dwa punkty wspólne ( różowy wykres)
12 maj 22:07
Mała Mi: Przekształcenia równania okręgu w postaci zredukowanej do postaci kanonicznej. Jak to zrobić?
Proszę o wytłumaczenie poszczególnych kroków działania na przykład dla okręgu o wzorze
3x2+3y2+18x−6y−2=0
z góry dziękuję! C:
14 maj 18:07
Krzysiek : Mala Mi . Rownanie to nie opisuje okregu o tym wzorze
Rownanie takie wyglada tak
x2+y2+ax+by+c=0
Wiec przyjmijmy z e nasze rownanie ma postac
x2+y2+18x−6y−2=0 . Natomiast rownanie w postaci kanonicznej ma postac
(x−a)2+(y−b)2=r2
Teraz musimy znac wzory skroconego mnozenia
1(a−b)
2=a
2−2ab+b2
2. (a+b)
2=a
2+2ab+b
2.Uporzadkujmy nasze rownanie
x2+18x+y2−6y−2=0 .Teraz cala zabawa polega na bawieniu suie tymi dwoma wzorami
skroconego mnozenia
WEzmy ten czlon tego rownania x
2+18x =(x+9)
2−81 dlaczego −81 bo (x+9)
2 zgodnie z ewzorem
=x
2+18x+81 a my mamy miec tylko x
2+18x wiec zeby tak bylo musimy od (x+9)
2−81
Teraz czlon y
2−6y =(y−3)
2−9 dlaczego odjac 9 bo to samo (y−3)
2 zgodnie z ewzorem =y
2−6y+9
ale zeby a my mamy miec y
2−6y wiec zeby tak bylo musimy od (y−3)
2−9
Teraz nasze rownanie x
2+18x+y
2−6y−2=0 zapiszemy (x+9)
2−81+(y−3)
2−9−2=0 wiec
(x+9)
2+(y−3)
2=81+9+2 . PO obliczeniach dostaniemy taka postac kanoniczna tego okregu
(x+9)2+(y−3)2=92 wiec na koniec jest to okrag o srodku S(−9,3) i promieniu
√92
bo tam jest r
2 w rownaniu . Mysle z ezrozumiesz
14 maj 20:40