f.kwadratowa
Iza: dla jakich wartosci parametru a suma kwadratow pierwiastkow rownania x3 +ax −a+3=0 osiaga
najmniejszą wartość?
8 gru 21:24
krystek: x3?
8 gru 21:27
Okła: x3 czy do 2
8 gru 21:28
Okła: MASZ TUTAJ WSZYSTKO :
226640
8 gru 21:30
Iza: x2
8 gru 21:37
Iza: ale nie wiem jaka bedzie odpowiedz

czy musze liczyc f(−6), f(2)?
8 gru 21:37
krystek: x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2 i teraz zastosuj wzory Viete'a
8 gru 21:39
Okła: musisz miec założenia Δ>0 i (x1+x2)2−2x1*x2=min
wyliczysz z Vieta funkcje f(a) i z tego bedzisz musiała po prostu obliczyć x wierzchołka i
tyle.
8 gru 21:43
Iza: wiem o tym, doszłam do momentu że a = −1 ale warunek na a z delty>0 to (−∞,−6> suma <2,∞)
8 gru 21:43
Maslanek: Jeśli ta funkcja sumy kwadratów jest funkcją kwadratową, to punkt położony możliwie najbliżej
wierzchołka paraboli będzie miał najmniejszą wartośc (czyli 2).
8 gru 21:45
krystek: Wtedy a∉ warunku na istnienie pierwiastków
Zapisz obliczenia
8 gru 21:45
Iza: no to a ∊ do zbioru pustego czy mam liczyc f(2) czy co? prosze o wytlumaczenie:(
8 gru 21:47
Iza: dobra juz wiem!
8 gru 21:50
Maslanek: Ale a jest jakąś konkretną liczbą, jeśli Δ≥0 dla pewnych a. Jest pewne rozwiązanie
8 gru 21:51