f. kwadratowa
Iza: dla jakich wartosci parametru a suma kwadratow pierwiastkow rownania x3 +ax −a+3=0 osiaga
najmniejszą wartość?
wiem że delta większa od zera, i wychodzi z tego ze a ∊ (−∞,−6> suma <2,∞)
drugi warunek to x12+x22=min i z wzorów vieta rowniez to wyliczylam, wychodzi mi funkcja
f(a)=a2 +2a−6
ktoś mi może powiedziec co mam teraz zrobic? parabola jest skierowana ramionami do góry, mam
liczyć p? czemu nie q? pomocy!
8 gru 13:32
Okła: nie mozesz tak zrobic z vieta. najpierw musisz rozpisac, bo nie mamy wzoru na x12+x22 tylko
x1+x2. Więc. x12+x22= (x1+x2)2 −2*x1*x2
8 gru 19:24
Okła: śmiem rozumieć, że tam jest x2 nie do 3
Musisz teraz obliczyć p dlatego ze pytają się dla jakiej wartości.
trzeba obliczyć p z wykresu f(a)
p=−b/2a=−2/2=−1
dla wartośći −1 suma kwadratów osiąga najmniejsząwartość
P.S. sorry, nie zauważyłem, że tak zrobiłaś.
8 gru 19:37
pigor: ..., jesli twoja funkcja f jest dobra, to możesz dalej np. tak :
f(x)=a2+2a−6= a2+2a+1−7= (a+1)2−7 ⇒ a=1 − szukana wartość a i f(−1)= −7= fmin
8 gru 19:45
pigor: ..., oczywiście "zjadłem" znak minus , a więc a=−1
8 gru 19:46
suchy: ale a=−1 nie należy do zbioru wynikającego z delty. Podstawiając pod główny wzór funkcji
x2 + (−1)x −(−1)+3=0
x2 −x + 4 =0
delta wychodzi ujemna, więc nie ma ona dwóch rozwiązań które których suma kwadratów miała
osiąfać najmniejszą wartość ... prosze o pomoc
29 gru 21:41
Janek191:

x
2 + a x − a + 3 = 0
Δ = a
2 − 4*1*( − a + 3) = a
2 + 4a − 12 > 0 ⇔ ( a + 6)*( a − 2) > 0 ⇔ a < − 6 ∨ a > 2
x
12 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2 = ( −a)
2 − 2*( −a + 3) = a
2 + 2a − 6
f(a) = a
2 + 2a − 6
Wykresy : Δ ( a) = a
2 + 4a − 12 − niebieska parabola
f(a) = a
2 + 2a − 6 − czerwona parabola
| | −2 | |
Funkcja f osiągnęłaby najmniejszą wartość dla a = p = |
| = −1, ale dla a = −1 |
| | 2 | |
Δ < 0 i nie ma dwóch pierwiastków.
Nie ma takiej wartości a
===================
Może w treści zadania jest pomyłka ?
30 gru 01:22
Ola:
dla wartości a=2 suma kwadratów x12 + x22 osiąga najmniejszą wartość równą 2
30 gru 10:44