Kąt nachylenia dachu do stropu
ankaem: Przekrój poprzeczny dachu jest trójkątem równoramiennym. Połacie dachu mają długości po 5,45m.
Kąt nachylenia dachu do stropu ma miarę 21stopni. Czy w najwyższym punkcie poddasza wyprostuje
się człowiek o wzroście 1,98m? Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc!
8 gru 19:09
Eta:
| | h | |
sin21o = |
| odczytaj z tablic sin21o=...... |
| | 5,45 | |
h= 5,45*sin21
o = ..
8 gru 19:17
dero2005:

l = 5,45
H = 0,3584*5,45 = 1,95 m
1,95<1,98 ⇒ człowiek musi lekko ugiąć kolana bo sobie głowę stłucze
8 gru 19:23
ankaem: dziękuję bardzo!
8 gru 19:24
Eta:
No i co
dero ? gdzie Twoje słowo? ... echh szkoda gadać

8 gru 19:25
8 gru 19:27
dero2005:
przecież przy takich prostych działaniach nie ma co mówic o gotowcu

a sam byłem ciekawy
wyniku
8 gru 19:30
Eta:
Rzeczywiście ........ baaaaaaaardzo ciekawe zadanie
8 gru 19:31
dero2005:
zadanie jak zadanie, ale wynik ważny bo głowa niepewna
8 gru 19:39