Okręgi
lalaoa: Okrąg o środku S (2;−1) i promieniu r=√5 przecięto prostą o równaniu y=2x−2. Punkty
przecięcia okręgu i prostej utworzyły cięciwę. Oblicz jej długość.
8 gru 18:55
lalaoa: ?
8 gru 19:17
Bizon:
(x−2)2+(y+1)2−5=2x−2
...znajdziesz współrzędne punktów
Potem policzysz długość odcinka
8 gru 19:21
lalaoa: Jakiego punktu?
8 gru 19:24
lalaoa:
8 gru 19:36
MQ: Bizonowi chodzi o punkty przecięcia.
8 gru 19:37
lalaoa: mógłbyś powiedzieć coś więcej?dalej nie wiem co zrobić..
8 gru 19:37
MQ: Masz dwa równania: okręgu i prostej.
1. Wstawiasz do równania okręgu zamiast y jego równoważność z równania prostej, czyli 2x−2.
2. Szukasz rozwiązań tak spreparowanego równania na x −− powinny wyjść dwa rozwiązania na x −−
będą to wsp. x−owe punktów przecięcia..
3. Podstawiasz te wartości do równania na prostą i wyliczasz wsp. y−owe tych punktów
przecięcia.
4. Jak masz już wsp. x i y obu punktów, to liczysz odległość między tymi punktami ze znanego ci
zapewne wzoru.
8 gru 19:44
8 gru 19:45
lalaoa: Zgubiłam się ale dzięki za chęci..
8 gru 19:46