FIZYKA
Theosh: MQ masz chwilkę na fizykę?
Ostatnio mi ospisałeś, ale nie było mnie na kompie niestety? Jak masz czas to daj znać. zaraz
napiszę zadanka.
8 gru 17:31
Theosh:

Przedmiot o masie m=2 kg porusza się poziomo pod działaniem siły F, tworzącej z kierunkiem
ruchu ciała kąt 30
0. Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,4.
A) Zrobiłem
B) Chcielibyśmy aby przedmiot poruszał się z przyspieszeniem a którego wartość podano w
tabeli. Dla każdej z tych wartości oblicz siłe F jakiej należy użyć aby uzyskać oczekiwany
rezultat.
1)a=0,5
2)a=2,5
3)a=5
4)a=7,5
5)a=10
6)a=12,5
c) sporządź wykres zależności przyspieszenia od siły. Jak nazywamy zależność wiążącą te dwie
wielkości. Dlaczego krzywa nie przechodzi przez punk (0,0)?
Myślę że w b) wystarczy jak mi tylko wytłumaczysz na 1 przykładzie co i jak, a w c) tylko
dlaczego nie przechodzi przez początek układu i jak się nazywa ta zależność.
8 gru 17:41
Theosh: ?
8 gru 17:49
Theosh: ?
8 gru 17:55
Trivial:
b)
F +
T = m
a (zapis wektorowy)
Interesuje nas tylko równanie w kierunku x:
| | max + μmg | |
Fcosα − μmg = max → F = |
| |
| | cosα | |
8 gru 17:57
Trivial:
c) ax(F) = (1mcosα)F + (−μg) = AF + B (zależność liniowa)
8 gru 17:59
Theosh: Możesz mi wytłumaczyć skąd się wziął cos i co oznacza μ? Jestem trochę słaby z fizyki.
8 gru 17:59
Trivial:

μ oznacza tutaj współczynnik tarcia kinetycznego
8 gru 18:08
Theosh:
Dlaczego w twoim równaniu pojawiło się Fcosα?
8 gru 18:09
Trivial: A samo α = 30o (dane zadania)
8 gru 18:09
Theosh: I wystaczy że tez wzór z 17:57 przekształcę na otrzymanie a i będzie git?
8 gru 18:10
Trivial: Tak. Ja właśnie to zrobiłem.
8 gru 18:12
Theosh: | | fcosα−μmg | |
? Czyli ostateczny wzór to: a= |
| ? |
| | m | |
8 gru 18:14
Theosh: sorry, sorry. Niedoczytałem. Masz jeszcze chwilkę na ruch po okręgu?
8 gru 18:15
Trivial: Możesz wrzucić, ale nic nie gwarantuję.
8 gru 18:19
Theosh: a)
Podczas przejażdżki po mieście alladyn chce skręciś w boczną uliczkę. O ile stopni dywan
powinien się odchylić od poziomu żeby nie spadł z niego na zakręcie? prędkość dywanu v= 36km/h
a promień okręgu po którym dywan będzie skręcał to 17,33m. Przyjmij g=10m/s2
b)Ile co najmniej wynosić siła tarcia alladyna o dywan aby nie zsunął się nawet o milimetr
jeśli dywan przechylił się o 200. Masa alladyna to 75 kg.
c)
Alladyn został zaproszony do pałacu wezyra. Udał się tam swoim czarodziejskimpojazdem.
Wydlądował na dziedzińcu z prędkośą której składowa była równoległa do podłoża Vx= 9m/s.
Ile wynosiła siła tarcia dywanu o podłogę jeżeli zatrzymał się na drodze s=5m od chwili
dotknięcia o podłogę. masa dywanu m'=10 kg
8 gru 18:29
Theosh: Sorry że tak badziewnie to zapisałem.
8 gru 18:30
Theosh:

Myślałem żeby to zrobić tak:
| | Fd | | mv2 | | v2 | |
tgα= |
| = |
| = |
| to da nam wartość tg i z tablic odczytamy kąt. |
| | Fg | | rmg | | 2gr | |
Tylko na tyle wpadłem.
8 gru 18:34
Theosh: sorry tam na dole nie powinno być tej dwójki.
8 gru 18:35
Theosh: Nawet wychodzi, bo tgα = 0,57 ⇒ α=300
8 gru 18:40
Trivial: Szczerze mówiąc, to nie za bardzo mam ochotę na zadanka z fizyki.
8 gru 19:10
Theosh: ok. rozumiem. postaram się dokończyć sam.
8 gru 19:12
Theosh: Tylko ostatnie zadanko podpunkt C.
8 gru 19:38
MQ: Wrzuć wykres, to się zobaczy.
8 gru 19:46
Theosh: Chodzi mi tylko o alladyna punk C).
8 gru 19:47
Theosh: ?
8 gru 19:50
MQ: m=m
a+m
d
m
a −− masa Alladyna
m
d −− masa dywanu
8 gru 19:52
Theosh: Dzięki.
8 gru 19:53
Theosh: Teraz to przekształcam na Ft?
8 gru 19:54
MQ: Dodam tylko, że po lewej masz pracę, jaką wykonała siła, żeby zatrzymać zestaw Alladyn plus
dywan, a po prawej masz energię kinetyczną tego zestawu.
8 gru 19:55
MQ: No przecież chodzi ci o Ft!
8 gru 19:56
Theosh: ok.
8 gru 19:58