Oblicz pole i objętość graniastosłupa.
Maleńka: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4 cm, a wysokość ściany
bocznej 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
8 gru 18:12
Eta:

a=4, h
b= 5
H=
√52−22= .......
8 gru 18:18
Maleńka: Dzięki ale można zrobić dalej bo nie bardzo wiem o co chodzi
8 gru 18:22
Eta:
Podstaw dane i dokończ...... ( mnożyć, dodawać, to myślę,że umiesz
8 gru 18:26
5-latek: Dobry wieczor
Eta Pozdrawiam


Znowu nie maam pojecia jak sie za to zabrac
8 gru 18:29
Okła: I.Pole mozesz wyliczyć bardzo łatwo. Ściana ostrosłupa to nic innego jak trójkąt równoramienny
o wysokości 5 i podstawie 4. wzór a*h/2 Ale ze sa 4 sciany to trzeba *4. Pole podstawy to
kwadrat o boku 4. Pc=Pp+4*Pb=42+4*5/2*4=16+40=56 cm2
II. Wzór na objętość =1/3Pp*H. Wysokość mozna obliczyć poprzez trójkąt prostokątny, który
robimy z: wysokośći ostrosłupa 1/2 boku i wysokości ściany bocznej, która będzie
przeciwprostokątną. Jedziemy Pitagorasa. 52−22=H2 ⇒ H=√21. V=16/3 *√21 cm3. Spr w
odpowiedziach czy nie pomyliłem się w obliczeniach.
8 gru 18:29
Eta:
Wita "małolatku"

Stanowczo za dużo
gotowców podajemy ! ( czyli odrabiamy za innych prace domowe
8 gru 18:31
Eta:
No i
Okła .......strzelił
gotowcem
8 gru 18:32
Maleńka: Dziękuję.
8 gru 18:35
8 gru 18:35
5-latek: Masz racje
Eta
za duzo gotowcow . a za malo tlumaczenia jak zrobic .
No ale nic sie na to nie poradzi skoro i tak ktos napisze cale rozzwiazanie do konca .
Przeciez to od razu widac kto chce gotowca a kto naprawde podpowiedzi .
8 gru 18:40
Maleńka: JA wolalbym gotowca bo to na sprawdzian a musze wyciagnac zagrozenie
8 gru 18:57
Okła: to jest rozwiązanie z tłumaczeniem. Sorry, jestem nowy a chce się nauczyć pomagać. Troche mnie
korci, żeby od razu rozwiązać, no ale początki bywają trudne. Postaram się następnym razem
wytłumaczyć bez rozwiązania : )
8 gru 19:56
5-latek:
8 gru 19:57
Okła: ah, i teraz wiem dlaczego nie warto pisać gotowca. Napisze Ci taki czyjeś rozwiązanie a potem
na maturze nie będzie nic umiał.
8 gru 19:57