matematykaszkolna.pl
Oblicz pole i objętość graniastosłupa. Maleńka: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4 cm, a wysokość ściany bocznej 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
8 gru 18:12
Eta: rysunek a=4, hb= 5 H= 52−22= .......
 1 
V=

a2*H=......
 3 
 1 
Pc= a2+4*

*a*hb=.....
 2 
8 gru 18:18
Maleńka: Dzięki ale można zrobić dalej bo nie bardzo wiem o co chodzi
8 gru 18:22
Eta: Podstaw dane i dokończ...... ( mnożyć, dodawać, to myślę,że umiesz emotka
8 gru 18:26
5-latek: Dobry wieczor Eta Pozdrawiam emotkaemotka Znowu nie maam pojecia jak sie za to zabrac emotka
8 gru 18:29
Okła: I.Pole mozesz wyliczyć bardzo łatwo. Ściana ostrosłupa to nic innego jak trójkąt równoramienny o wysokości 5 i podstawie 4. wzór a*h/2 Ale ze sa 4 sciany to trzeba *4. Pole podstawy to kwadrat o boku 4. Pc=Pp+4*Pb=42+4*5/2*4=16+40=56 cm2 II. Wzór na objętość =1/3Pp*H. Wysokość mozna obliczyć poprzez trójkąt prostokątny, który robimy z: wysokośći ostrosłupa 1/2 boku i wysokości ściany bocznej, która będzie przeciwprostokątną. Jedziemy Pitagorasa. 52−22=H2 ⇒ H=21. V=16/3 *21 cm3. Spr w odpowiedziach czy nie pomyliłem się w obliczeniach.
8 gru 18:29
Eta: Wita "małolatku" emotka Stanowczo za dużo gotowców podajemy ! ( czyli odrabiamy za innych prace domoweemotka
8 gru 18:31
Eta: No i Okła .......strzelił gotowcem emotka
8 gru 18:32
Maleńka: Dziękuję.
8 gru 18:35
8 gru 18:35
5-latek: Masz racje Etaemotka za duzo gotowcow . a za malo tlumaczenia jak zrobic . No ale nic sie na to nie poradzi skoro i tak ktos napisze cale rozzwiazanie do konca . Przeciez to od razu widac kto chce gotowca a kto naprawde podpowiedzi .
8 gru 18:40
Maleńka: JA wolalbym gotowca bo to na sprawdzian a musze wyciagnac zagrozenie
8 gru 18:57
Okła: to jest rozwiązanie z tłumaczeniem. Sorry, jestem nowy a chce się nauczyć pomagać. Troche mnie korci, żeby od razu rozwiązać, no ale początki bywają trudne. Postaram się następnym razem wytłumaczyć bez rozwiązania : )
8 gru 19:56
5-latek: emotka
8 gru 19:57
Okła: ah, i teraz wiem dlaczego nie warto pisać gotowca. Napisze Ci taki czyjeś rozwiązanie a potem na maturze nie będzie nic umiał. emotka
8 gru 19:57