Rozwiąż równanie:
Pioo810:
|x−3| + |x2−9|=0
8 gru 16:36
Hajtowy:
x
2−9 ⇔ (x−3)(x+3)
Przedziałami :
x ∊ (−oo;−3)
x ∊ <−3;3)
x ∊ <3;+oo)
Działaj!
8 gru 16:41
Bizon:
albo prościej:
|x−3|=−|x2−9|
8 gru 16:49
PW: Nie trzeba tak schematycznie (idzie mi o te "przedziały"). Zadanie jest banalne − suma dwóch
wyrażeń nieujemnych (dwóch modułów) ma być równa zeru, co oznacza, że obydwa wyrażenia muszą
być równe zeru, czyli:
|x − 3| = 0 ∧ |x2 − 9| = 0
skąd
x − 3 = 0 ∧ x2 − 9 = 0
x − 3 = 0 ∧ (x − 3)(x + 3) = 0.
x = 3 ∧ ( x = 3 ⋁ x = −3 )
(x = 3 ∧ x = 3) ⋁ (x = 3 ∧ x = −3)
Odpowiedź: x = 3
8 gru 16:53
Bizon:
albo:
|x−3|+|x−3||x+3|=0
|x−3|(|x+3|+1|=0
x−3=0 lub |x+3|+1=0 ⇒ sprzeczność
8 gru 16:57
Panko: Rozwiązanie Bizona jest optymalne
8 gru 17:03
Bizon:
... zawsze możemy iść do celu różnymi ścieżkami ... byle w dobrym kierunku ...
i oby dnia wystarczyło bo po ćmoku trudniej −
8 gru 17:06
Pioo810: doskonale rozumiem sposób rozwiązania "PW" natomiast nie rozumiem jak zadziałać w tym
przykładzie przedziałami(?)
8 gru 19:27
8 gru 19:36
pigor: ...daj sobie spokój w tym równaniu z przedziałami . ...
8 gru 19:39