dadurka : ZAd1 Okrag podzielono na trzy części w stosunku 5:6:7 i przez punkty podziału
poprowadzono styczne. Wyznacz kąty otrzymanego trójkata.
Zad2 Jeden z pierwiastków trójmianu y=x
2+px+q jst rowny -1. Znajdź związek między p i q.
Za pomoc z góry bardzo dziękuje
b.: 1. Trzeba znać dwa twierdzenia:
464 i
465.
Stąd (odpowiednie) kąty trójkąta są również w stosunku 5:6:7 (dlaczego?), więc mają miary
50st, 60st, 70st (ten największy kąt naprzeciw najdłuższego łuku, najmniejszy -
naprzeciw najkrótszego).
2. skoro jest =-1, to (-1)
2+p*(-1)+q = 0, stąd związek.