szeregi
wojtek : Zbadaj zbiezność szeregów:
∑= (4√n)−5
8 gru 14:59
Krzysiek: ∑a
n
| | 1 | |
przypomnij sobie,albo sprawdź dla jakich α ∑ |
| jest zbieżny. |
| | nα | |
8 gru 15:06
wojtek: α >1 to sa zbiezne
8 gru 15:11
wojtek: ojjj na odwrót dla α<1
8 gru 15:12
Krzysiek: źle, pierwsza odpowiedź prawidłowa.
8 gru 15:14
wojtek: no dobra ale tutaj jest pod pierwiastkiem
8 gru 15:18
Krzysiek: 4√n=n1/4
8 gru 15:23
marysia: (n1/4)−5
8 gru 15:41
Krzysiek: czyli α=...
8 gru 15:50
wojtek: α<1 ? bo nie bardzo jestem pewien
8 gru 16:40
8 gru 16:42
wojtek: 1/4 * (−5) = −1,25 <1 czyli zbiezny
8 gru 16:45
Krzysiek: Nie
| | 1 | |
masz doprowadzić do postaci: |
| |
| | nα | |
α=5/4>1 czyli szereg rozbieżny.
8 gru 16:47