Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(x-5)^2+m zbiorem wartosci tej funkcji j
Daniel: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(x−5)2+m zbiorem wartosci tej funkcji jest przedział
od (7;+∞) oznacza to że:
m=−5 m=5 m=−7 m=7
jak to rozwiązać proszę o pomoc
8 gru 14:26
8 gru 14:28
Kaja: funkcję f masz w postaci kanonicznej, zatem to m to jest współrzędna y wierzchołka czyli q.
skoro zbiór wartości to <7;+∞) (powinien być przedział zamknięty), to q=7, zatem m=7
8 gru 14:29
5-latek: jesli zbiorem wartosci tej funkcji ma btyc ten przedzial to jakie wspolrzedne bedzie mial
weirzcholek tej funkcji ?
Po drugie spojrz na postac kanoniczna funkcji kwadratowej
8 gru 14:31
Daniel: dzięki za link bizon znalazłem i
skumałem i dzieki kaja za wyjaśnienie
8 gru 14:31
Kaja:
8 gru 14:32