nierówność z logarytmem
karmelka: 1) 4
log2−x(x2−4x+3)<1
2) Dla jakich l pierwiastki równania (2l−1)x
2+(5l+1)x+(3l+1)=0
3) znaleźć ciąg arytmetyczny w którym piąty wyraz wynosi 18, a suma pierwszych n składników
| | 1 | |
tego ciągu jest równa |
| sumy pierwszych 2n−składników |
| | 4 | |
| | x | | x | |
4) sin ( |
| ) cos ( |
| )=−1 |
| | 10 | | 3 | |
gdyby mógł ktoś pomóc z którymś zadaniem
7 gru 20:00
7 gru 20:02
karmelka: | | x | | x | |
czyli że sin ( |
| )=1 ∧ cos ( |
| )=−1 albo odwrotnie. To rozumiem, ale nie mam pojęcia |
| | 10 | | 3 | |
jak to dalej rozłożyć
7 gru 20:07
ICSP: Jutro
7 gru 20:10
karmelka: ok

trzymam za słowo
7 gru 20:14
ICSP: 1) Najpierw dziedzina : 2 − x ≠ 0 ⋀ x
2 − 4x + 3 > 0
Potem :
4{log
2−x (x
2 − 4x + 3) < 1
4
{log
2−x (x
2 − 4x + 3) < 4
o
log
2−x (x
2 − 4x + 3) < 0
I rozpisujesz dwa przypadki : 0 < 2−x < 1 oraz 1 < 2−x
2) Bez sensu
3) Będę musiał pomyśleć, ale to później
| | x | | x | | x | | x | |
4) [sin( |
| ) = 1 ⋀ cos( |
| ) = −1 ] ⋁ [sin( |
| ) = −1 ⋀ cos( |
| ) = 1 ] |
| | 10 | | 3 | | 10 | | 3 | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/1595.html
8 gru 13:22
karmelka: ad zad2 .... pozostają w stosunku 3:2. Sorki za szybko chciałam napisać

dzięki za pomoc w
pierwszym
8 gru 17:15
karmelka: czyli w tym 4 będzie:
| | x | | x | | x | | x | |
sin( |
| )=1 ∧ cos( |
| )=−1 ∨ sin( |
| )=−1 ∧ cos( |
| )=1 |
| | 10 | | 3 | | 10 | | 3 | |
| x | | π | | x | | x | | 3 | | x | |
| = |
| π+2kπ ∧ |
| =π+2kπ ∨ |
| = |
| π+2kπ ∧ |
| =2π+2kπ |
| 10 | | 2 | | 3 | | 10 | | 2 | | 3 | |
x=5π+20kπ ∧ x=3π+6kπ ∨ x=15π+20kπ ∧ x=6π+6kπ
wiem że na pewno coś jest nie tak ale nie umiem tego zrobić, jeszcze skąd te 1 i −1 to wiem bez
problemu ale jak zaczynam te równania rozpisywać to mi coś takiego wyszło
8 gru 17:39
Godzio:
Zad. 2
| | 31 | |
l = − |
| ? Masz może odpowiedź ? |
| | 85 | |
Taki trochę dziwny wynik mi wyszedł
8 gru 20:45
Godzio:
a
5 = 18 = a
1 + 4r
| a1 + an | | 1 | | a1 + a2n | | 2 | |
| * n = |
| * |
| * 2n / * |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | n | |
| | 1 | | a1 + a2n − 1 | | r | |
a1 + an = |
| (a1 + a2n) = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
r = 4 ⇒ a
1 = 2
a
n = 2 + (n − 1) * 4 = 4n + 2
8 gru 20:52