szybkie rozwiązanie, proszę
najter: siema, mam problem z tymi trzema zadaniami. potrzebuje bardzo pilnie ich rozwiązania.
1. wykaż że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5, to liczba p2 − 13 jest podzielna przez 12
(aczkolwiek chciałbym żeby ktoś spróbował zrobić je sposobem: założenie, twierdzenie,
dowodzenie)
2. rozłóż wyrażenia na czynniki możliwie najniższego stopnia:
x − x2 + 14 x3
3. wykaż, że liczba √19 −8√3 − √7−4√3 jest liczbą naturalną.
proszę o pomoc, ponieważ w pon mam spr
7 gru 18:16
najter: refresh, na prawde bardzo wazne
7 gru 18:45
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład?
7 gru 18:51
7 gru 18:54
5-latek: zadanie nr 2
x
3−4x
2+4x=x(x
2−4x+4) i teraz zobacz czy x
2−4x+4 mozna rozlozyc dalej
7 gru 18:55
najter: tzn nie mam kompletnie pojęcia jak się za to zabrać, na lekcji nie robiliśmy tego typu
przykładów, a mają być na spr
7 gru 18:55
najter: dzięki baardzo Eta, 5−latek też tak myślałem ale nie miałem pewności czy można to rozszerzyć
przez 4, bo to nie równanie
7 gru 18:57
Eta:
3/ √a2= |a|
19−8√3=(4−√3)2 , 7−4√3= (2−√3)2
i działaj.......
7 gru 18:58
Eta:
| | 1 | |
2/ |
| *( x3−4x2+4x)=........ |
| | 4 | |
7 gru 19:00
najter: Eta, powinno wyjść tak:
16−8√3+3−4−4√3+3=−12√3+18
?
a co się dzieję z 19 w tym działaniu i dlaczego po = jest (4−√3)2 ?
7 gru 19:09
Eta:
(a−b)2=a2−2ab+b2
a= 4 , b= √3
(4−√3)2= 16−2*4*√3+3 = 19−8√3
7 gru 19:11
najter: ogarniam to, tylko nie wiem jak ściągnąłeś/aś te wyrażenie 19−8√3 do wzoru skróconego
mnożenia?
7 gru 19:15
Eta:
a2−2ab +b2 = (a−b)2
2ab= 8√3 /:2
a*b= 4*√3 i ma być a2+b2= 19 , zatem a=4 , b= √3
gdyby było tak;
√16−8√3 to 2ab= 8√3 /:2
a*b= 4√3= 2*2√3 i wtedy pasuje a= 2 i b= 2√3
bo a2+b2=16 =(4+12)=16
gdyby było √49−8√3
a*b= 4√3 = 1*4√3 wtedy pasuje a=1 , b= 4√3 bo a2+b2= 49
7 gru 19:23
najter: dzięki bardzo!
7 gru 19:32
Panko: Hipoteza → Dowód →Twierdzenie
1) jeżeli p ≥ 5 to p nieparzysta i ∃n∊N : p=2n+1 ,
stąd p2−13= 4(n2+n−3) czyli 4I p2−13
2) Zauważamy, że n2 +n = n(n+1) iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych oraz
−3 dzieli się przez 3 .
Przypuśćmy, że n(n+1) nie dzieli się przez 3 ⇔ n=3k+1 i n+1=3k+2
Wtedy liczba p =2n+1 =n +(n+1) =3k+1 + 3k+2 = 3(k+1) sprzecznośc bo p pierwsza
a liczba 3(k+1) złożona .
Stąd liczba n(n+1) dzieli się przez 3 i dalej n(n+1)−3 też .
Stąd 3I n2+n−3).
7 gru 22:31