Udowodnij
maciekx85: Wykaż że jesli p jest liczbą pierwszą i p ≥ 5, to liczba p2−13 jest podzielna przez 12
10 cze 22:37
Mila: p2−13=p2−1−12=
=(p−1)(p+1)−12
Wsród trzech kolejnych liczb naturalnych jedna jest podzielna przez 3.
(p−1), (p+1) to dwie kolejne liczby parzyste, jedna z nich jest podzielna przez 3, ponieważ :
p−1,p,p+1 − to trzy kolejne liczby naturalne(p−1≥4), gdzie p jest liczbą pierwszą,( p≥5⇒nie
dzieli się przez 3) to albo p−1 jest podzielne przez 3 albo p+1 jest podzielne przez 3 .
zatem (p−1)*(p+1) dzieli się przez 3 i przez 4
oraz 12 jest podzielne przez 12⇔
p2−13 jest podzielne przez 12
10 cze 22:57
maciekx85: dziękuję!
10 cze 23:07
Mila:
10 cze 23:10