Prosta o równaniu y=12 przecina parabolę o równaniu y=x^2-4 w punktach A i B. Wo
kamczatka: Prosta o równaniu y=12 przecina parabolę o równaniu y=x2−4 w punktach A i B. Wobec tego
odcinek AB ma długość: Odpowiedź to 8.
Podstawiłem pod y 12 i wyliczyłem x1=2√2 i x2=−2√2
A=(2√2,12) i B=(−2√2,12)
i odległość między tymi punktami to :
|AB|=|−2√2−2√2|=4√2 i nie wychodzi mi 8
7 gru 13:11
7 gru 13:16
kamczatka: wychodzi √32
AB=√(−4√2)2 = √32
7 gru 13:21
kamczatka: (−2√2−2√2)2+(12−12)2 pod pierwiastkiem
7 gru 13:22
ICSP: Podstaw jeszcze raz. Znowu arytmetyka się kłania 12 + 4 ≠ 12
7 gru 13:22
5-latek: A nie masz te wspolrzedne . Pop prostu zle popatrzylem
x2−4=12
to x2−16=0 to x=4 lub x=−4
Mamy punkty (4,12) i (−4,12) i teraz licz
7 gru 13:25
kamczatka: dobra wyszło dzięki
7 gru 13:26
5-latek: Jednak tak jak napisal
ICSP klania sie podstawowka

zwracaj na to bardziej uwage
7 gru 13:30