prosze o pomoc...
oooOlcia90: 1) Obwód prostokąta jest równy 40. Stosunek długości jego boków jest równy 2:3. Jaką miarę
ma krótszy bok tego prostokąta ?
2) W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 10 cm a druga
przyprostokątna jest o 2 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz obwód i pole trójkąta.
3) Wysokość trójkąta równobocznego ma długość 3. Oblicz obwód i pole tego trójkąt.
4) Dwa boki trójkąta mają długość 25 cm i 29 cm. Wysokość poprowadzona na trzeci bok
zawiera się w danym trójkącie i ma długość 20 cm. Oblicz pole trójkąta.
7 gru 01:35
7 gru 08:50
Radek: Zadanie 2 z twierdzenia pitagorasa obliczysz
102+(c−2)2=c2
7 gru 09:48
Radek: Zadanie 1
2x+3x=5x
5x=40
x=8
2x to jest pierwszy bok
3x to drugi bok
7 gru 10:00
Wazyl: Radku nie zapomnij o dzieleniu. 2x=suma 2 boków.
7 gru 10:30
Wazyl:

Skorzystaj z tego że wysokość tworzy z podstawą kąt prosty.
Dane są a,b i h.
Kłania się pan Pitagoras
7 gru 10:34
5-latek: My pomagamy a zainteresowana ma to gdzies. zajrzy w niedziele na wieczor i przepisze
7 gru 10:43