funkcja kwadratowa, obliczenia
panina: Rozwiąż równania:
1) x2+x−2=0
2)x2+5x+4=0
3)2x2−x−1=0
4)−4x2+5x−1=0
5)x2−3x+2=0
6)x2−10=0
7)2x2−4x=0
8)32x2−13x=0
9)3x2−5=0
10)x2+5=0
6 gru 21:51
Radek: W czym problem jest to pomożemy

?
6 gru 21:54
panina: Potrzebuje sprawdzić sobie swoje obliczenia, no a najbardziej zależy mi na 9 i 10 przykładzie
który mnie przerósł
6 gru 22:01
6 gru 22:15
panina: Pisząc że mnie przerósł, miałam na myśli że kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Więc
byłabym wdzieczna gdybym dostała do tego obliczenia a nie same wyniki

ale póki co dzięki za
wyniki
6 gru 22:19
Hajtowy:
1) x=1 v x=−2
2) x=−4 v x=−1
3) x=1 v x=−0,5
4) x=−1 x=−0,25
5) x=1 v x=2
6) x=−
√10 v x=
√10
7) 2x(x−4)=0 ⇔ x=0 v x=4
| | 2 | |
8) 9x2−2x=0 ⇔ x(9x−2)=0 ⇔ x=0 v x= |
| |
| | 9 | |
Resztę napisałem
Taka jest moja wersja rozwiązań
6 gru 22:20
Hajtowy:
1 szybki sposób na policzenie pierwiastków:
a+b+c=0
1,3,5 przykład − możesz to zastosować

2 sposób ⇒ policzyć Δ i pierwiastki (miejsca zerowe)
3 sposób ⇒ jeśli się da, to wyciągnąć "x" przed nawias
6 gru 22:22
Radek: Mam pytanie a ten pierwszy sposób kiedy można zastosować jak to rozpoznać

?
6 gru 22:29
panina: a jak liczyłeś 4 przykład, bo ja mam te same wyniki tylko że moje są dodatnie, a w 7 liczyłam
ze wzoru skróconego mnożenia i wyszły mi te same wyniki ale bez pierwiastków

i w 8 mi wyszło
0 i
13. więc teraz to już sama nie wiem

ale dzięki za wyjaśnienie i szybki sposób na
liczenie
6 gru 22:34
Hajtowy:
@Radek
np. 5x
2−4x−1=0
a=5
b=−4
c=−1
a+b+c=0
5−4−1=0

Tak więc :
6 gru 22:56
Hajtowy:
W 4 przykładzie ma być dodatnie

Mój błąd, wstawiłem tam minusy ...

Liczyłem na szybko

7 i 8 masz rozpisane
6 gru 22:58
Hajtowy:
Poprawka, zadanie 7
2x2−4x=0 ⇒ 2x(x−2)=0 ⇔ x=0 v x=2
6 gru 23:00
Radek: @Hajtowy
A czemu w drugim przykładzie nie można zastosować tego sposobu ? bo nie ma minusa ?
7 gru 21:36
ee: bo suma a+b+c nie jest równa 0
gdyby bylo x2−5x+4=0 lub −x2+5x−4=0 mozna by bylo
7 gru 21:44
Radek: Oki dzięki wielkie wszystko już wiem
7 gru 21:53
7 gru 22:14