Prosze o sprawdzenie czy nie zrobiłem błędu gdzieś w obliczeniach
błąd_względny: Przybliżenie 13,83 ha to w przybliżeniu = 13,9 ha
Chodzi o obliczenie błędu względnego i bezwzględnego, gdzieś w internecie znalazłem wzór jak to
zrobić ale nie wiem czy jest on prawidłowy, moglibyście mnie w razie czego poprawić?
Błąd bezwzględny 13,83 − 13 = 0,83
błąd względny (0,83:13,83)*100% = 6%
6 gru 15:20
błąd_względny: Proszę! To bardzo ważne!
6 gru 15:49
błąd_względny: Hallo? JEst tu kto?
6 gru 16:16
matyk: Jest
6 gru 16:21
matyk: Niestety jest źle. Podaj wzory z których liczysz.
6 gru 16:23
błąd_względny: błąd bezwzględny to faktyczna różnica wyrażna w jednostkach pomiaru
błąd względny to wyrażony w procentach stosunek wartości błędu (błąd bezwzględny) do wartości
dokładnej
Chyba, ż źle zrozumiałam, mógłbyś mi wyjaśnij jak powinno być? Mam to na jutro do zrobienia
6 gru 16:46
błąd_względny: Hallo? Pomoże ktoś powiedzieć jaki powinien być wynik?
6 gru 18:02
6 gru 23:56