Logarytmy wykaż że i oblicz x
Saj: Mam problem z dwoma zadaniami:
a) wykaż że log4 30 = (1+log3): 2log2
b) oblicz x: jeżeli logx = log40−log5+2log2
6 gru 14:10
wredulus_pospolitus:
a) wskazówka:
b) wskazówka:
| | b*d | |
logab − logac + logad = loga ( |
| ) |
| | c | |
grunt to znać własności logarytmów ... co nie

6 gru 14:13
Saj: Właśnie wiesz w czym jest problem? Jestem w LO dla dorosłych, i babka wyjaśniła nam podstawy a
coś takiego dała na prace kontrolną, dzięki za wzór
6 gru 14:18
6 gru 14:22
Jamaika: Dzięki, tylko największy mam problem z tym jak dodać liczbę do logarytmu lub odjąć od logarytmu
liczbę
6 gru 14:23
wredulus_pospolitus:
a bo widzisz
zajglądając do tych wzorów masz np.:
logaa = 1
czyli (patrząc na to co się 'przyda' w Twoim zadaniu): 1 = log1010 = log10
6 gru 14:27
Saj: Ok zaczynam powoli łapać o co chodzi. A jak w takim razie dzieli się logarytmy? Bo wyszło mi
coś takiego log30/log4. Wiem, że przy dodawaniu się mnoży liczby, przy odejmowaniu się je
dzieli, a co robi się w dzieleniu? (odejmuje? )
6 gru 14:31
Saj: Widzę w sumie, że to co mi wyszło to tak wygląda log4 30 = log30/log4 to jakoś się wiąże ze
sobą?
6 gru 14:33
saj: Czy teraz to po prostu ten wzór jest tak?
loga b = log b / log a? Tak?
6 gru 15:05
Mila:
Tak.
| | log30 | | log(3*10) | | log3+log(10) | |
1) L=log4(30)= |
| = |
| = |
| = |
| | log4 | | log22 | | 2log2 | |
2) logx = log(40)−log5+2log(2)
| | 40 | |
log(x)=log( |
| )+log(22) |
| | 5 | |
logx=log(8)+log(4)
logx=log(8*4)
x=32
6 gru 18:31
Saj: dzięki wielkie!
6 gru 18:52
Magdalena: Wykaż że jeżeli a= log3 5 to... 2a+3=log3 675 oraz 2−3a= log3 9/125 czy ktoś pomoże proszę
27 maj 03:08
WhiskeyTaster: 2a + 3 = 2log35 + log327 = log325 + log327 = log3(25*27) = log3625
Spróbuj drugie analogicznie. Cała sztuczka polega na tym, by liczbę (powyżej była 3) zamienić
na logarytm o tej samej podstawie co w liczbie a.
27 maj 03:55
WhiskeyTaster: Oczywiście log
3(25*27) = log
3675, tam mały błąd u góry mam
27 maj 03:56
Magdalena: Dzięki bardzo
29 maj 02:20
Magdalena: Trzy liczby 3x+4, 30,5x+8 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmatyczny. Oblicz x. Może ktoś
pomoże dzięki z gory≥
29 maj 02:27
Bleee:
W ciągu arytmetyczny masz taki wzór:
2*a2 = a1 + a3
zastosuj go
29 maj 07:09
29 maj 09:45
Magdalena: Dziękuję.. A jakiego wzoru mam użyć do tego zad. Liczby 2,x, 32 są kolejno pierwszym, drugim
wyrazem ciągu geometrycznego. Oblicz piąty wyraz z tego ciaguϱ
29 maj 15:15
Pawulon: Liczysz sobie x ze wzoru (an)2=an−1 * an+1. Potem liczysz sobie q z q=a2a1. A potem
to już dajesz pod podstawowy wzór ciągu geometrycznego i koniec
29 maj 16:13
Pawulon: an=a1*qn−1
29 maj 16:14
Pawulon: Chochlik sie pojawił, tam we wzorze miało być (an)2=an−1*an+1
29 maj 16:16
Magdalena: Dzięki ale nie bardzo wiem jak zacząć
29 maj 16:58
Pawulon: Masz wyrazy 2, x, 32. To liczysz x w taki sposób x2=32*2 => x=8 v x=−8
29 maj 17:04
Magdalena: Dzieki
29 maj 17:21