Nierówność
Adrian: Nierówność
|x2−6x|≤2x
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś by rozwiązał tą nierówność. Nie mam pojęcia od czego zacząć.
6 gru 13:09
wredulus_pospolitus:
proponuje rozwiązać ją graficznie
f(x) = x2−6x = x*(x−6)
rysujesz parabolę (proponuje wyznaczyć współrzędne wierzchołka)
odbijasz część ujemną
rysujesz g(x) = 2x
6 gru 13:11
6 gru 13:12
Adrian: No tak tylko takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Muszę to rozwiązać algebraicznie
6 gru 13:12
wredulus_pospolitus:

wyznacz punkty przecięcia się tych funkcji (będzie jeszcze trzeci punkt −−− tam tam wyżej

)
6 gru 13:13
wredulus_pospolitus:
no to lecisz 'na przypadki'
1) x∊(0,6)
|x2−6x| = −(x2−6x)
−(x2−6x) ≤ 2x
na jedna stronę i rozwiązujesz
2) x∊(−∞,0> u <6; +∞)
|x2−6x| = x2−6x
x2−6x ≤ 2x
na jedna stronę i rozwiązujesz
6 gru 13:14
5-latek: Artur . Czy zauwazyles to bardzo modne teraz stwierdzenie nie mam pojecia od czego zaczac
6 gru 13:15
Adrian: Ok, dzięki.
6 gru 13:18