Działania na wyrażeniach wymiernych
Monia: Działania na wyrażeniach wymiernych (pamietaj o założeniach)
a) 2/3x − 5/7=
b) 2/x − 3x/x+1=
c) 4x/x+3 + 2/x−3=
d) 2x/x+1 + 3x/x−2=
e) 2/x−1 * 3x−3/4=
f) 4x/1−2x : 12/6−12x=
6 gru 12:26
6 gru 12:35
wredulus_pospolitus:
haha ... 5−latek ... ale przynajmniej płeć zmienił
6 gru 12:38
Monia: Pomozcie mi to zrobic Prosze
6 gru 12:39
5-latek: a) wyglada tak jak zapisane ?
| | 2 | | 3x | |
b) |
| − |
| = napisz czemu nie moze rownac sie mianownik |
| | x | | x+1 | |
6 gru 12:44
Monia: b) tak włąsnie
6 gru 12:47
5-latek: Wiem ze b tak wyglada . napisz ile nie moze sie rownac mianownik w b .
6 gru 12:49
Monia: No nie mam pojecia
6 gru 12:57
wredulus_pospolitus:
haha ... 5−latek ... łudzisz się że ON cokolwiek zrobi

zaraz zmieni nic na 'potrzebująca
seks natalcia' byleby tylko dostać gotowca
6 gru 13:00
5-latek: Powiem CI tak . Nie to ze nie chce pomoc . Ale to nie ma najmniejszego sensu dopoki nie
przerobisz tych przykladow z linku ktory dostales .
Poza tym ja niedlugo bede szsdl do pracy
6 gru 13:01
5-latek: Artur wlasnie tez do takiego wniosku doszedlem (czy doszlem?)
6 gru 13:03
Monia: Jest tak ze to nie dla mnie jest miałem 13 zadan do zrobienia bo ktos mnie poprosiło pomoc i z
tym jednym zostałem i nie wiem jak go dorobic tylko 2 przykłądy z tego zrobiłem ktorych juz tu
nie pisalem
6 gru 13:04
wredulus_pospolitus:
5−latek ... obecnie obie formy są dopuszczone
skoro to nie dla Ciebie a dla kogoś innego to weź jego tutaj przyprowadź
a skoro nie możesz zrobić to po co się za to bierzesz
6 gru 13:07
wredulus_pospolitus:
to napisz nam te dwa które zrobiłeś i napisz nam dokladnie jak je zrobiłeś (napisz obliczenia)
6 gru 13:07
Monia: to pomozecie czy nie?
6 gru 13:09
wredulus_pospolitus:
napisalem Ci co masz zrobić aby 'podreperować' swoją reputację
6 gru 13:10
Monia: 1/4x + 1/x= 1/x * 4/4+1/4x= 4/4x+1/4x=5/4x
2/3x+3/4x= 2/3x * 4/4+3/4x * 3/3= 8/12x+9/12x= 17/12x
6 gru 13:14
wredulus_pospolitus:
no i w pozostałych przykladach robisz dokładnie tak samo
wspólny mianownik i dodajesz/odejmujesz
6 gru 13:16
Monia: ale w tym a) nie wiem bo tam nie ma w drugim x
6 gru 13:18
wredulus_pospolitus:
ja pier...niczę
| 2 | | 5 | | 2 | | 7 | | 5 | | 3x | |
| − |
| = |
| * |
| − |
| * |
| <−−− wspólny mianownik |
| 3x | | 7 | | 3x | | 7 | | 7 | | 3x | |
analogicznie caaaaaałą resztę
6 gru 13:20
Monia: bo wychodzi 2/3x−15/21= i nie wiem co dalej
6 gru 13:21
Monia: aha dzieki
6 gru 13:22
Monia: 14−15x/21x mi wyszło. dobrze?
6 gru 13:28
wredulus_pospolitus:
tak
6 gru 13:31