Pomożecie?
Piotr: log2(log10000)+log8[log1/4(log√10)]
6 gru 09:54
5-latek: Definicja logarytmu przed oczy i liczysz
log10000= do jakiej potegi nalezy podniesc 10 zeby otrzymac 10000?
Teraz tez z definicji
log2 z tego co wyliczyles najpierw dawaj to tutaj
6 gru 09:58
Piotr: No 104
6 gru 10:02
5-latek: czyli log10000= ile ?
6 gru 10:05
Piotr: Pewnie 4
6 gru 10:11
0,/+: nie zgaduj . To jest 4
no to teraz log24= ile ?
6 gru 10:13
Piotr : No 2
6 gru 10:18
5-latek: no to mamy juz wyliczne log
2(log10000)
teraz trzeba policzyc ten drugi logarytm
tgrzeba zaczac od najbardziej wewnwetrznego
log
√10 = jesli zapiszesz to tak log10
1/2 to ile sie rowna ten logarytm
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html trzeci wzor od gory
6 gru 10:22
5-latek: bo √10=101/2
6 gru 10:23
Piotr : No czyli 1/2
6 gru 10:23
6 gru 10:25
Piotr : też 1/2
6 gru 10:28
5-latek: no i gitara
6 gru 10:29
5-latek: czy umiesz to policzyc ?
6 gru 10:36
wredulus_pospolitus:
5−latek .... nie lepiej wyrobić Piotrowi nawyk doprowadzania do postaci potęg o wykładniku
liczby pierwszej ?
6 gru 10:38
Piotr : Czy to będzie 1/3
6 gru 10:39
wredulus_pospolitus:
prawie
6 gru 10:43
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
8 = 2
3
oraz:
| | c | | c | | c | |
log(ab) ac = |
| logaa = |
| * 1 = |
| |
| | b | | b | | b | |
6 gru 10:44
5-latek: Jasne ze tak

Tak sie zastanawiam czy to aby nie student . A to powinien znac
pokaze mu na ostatnim przykladzie
teraz taki bardzo pozyteczny wzor
I niech teraz to policzy
6 gru 10:45
wredulus_pospolitus:
5−latek ... ja nadal się łudzę, że logarytmy są w liceum
6 gru 10:46
5-latek: Tez mam taka nadzieje .

Tylko ze Piotr sie nie odzywa
6 gru 10:49
Piotr : −1/3
6 gru 10:50
5-latek: Popatrz odezwal sie

masz juz policzone te dwa logarytmy wiec je dodaj do siebie i bedzie git
6 gru 10:52
Piotr : Dzięki za pomoc przy tych 3 zadankach
6 gru 10:53
wredulus_pospolitus:
spoko Piotr −−− ale jak widzisz ... musisz przećwiczyć tego typu zadania ... pamiętaj, ze
wszystko tak naprawdę sprowadza się do własności potęg
6 gru 10:54
5-latek: czy teraz juz jest jasniej
6 gru 10:55