Rozwiązanie
lukaasz: Nie wiem jak to rozwiązać :
(sinx*sin(3/2)x)/sin(x/2)
Ma wyjść sinx+sin2x a nie mam pojęcia jak to zrobić
5 gru 23:46
5 gru 23:51
5 gru 23:51
lukaasz: Już tego próbowałem użyć.
5 gru 23:51
lukaasz: Teraz mam za to 2 cos x/2 * sin3/2 x i co dalej?
5 gru 23:56
ICSP: Pierwszy wzór
5 gru 23:56
lukaasz: I wystarczy, że napiszę 2 cos x/2 * sin3/2 x = sinx + sin 2x?
5 gru 23:58
ICSP: To trochę za mało. Taka tożsamośc nie jest widoczna na pierwszy rzut oka :
| | α + β | | α−β | | 3x | | x | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| = 2 * sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem
Stąd można już bez problemu policzyć α i β
6 gru 00:00
mikuś:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
L=2cos |
| *sin(x+ |
| ) = 2cos |
| (sinx*cos |
| +cosx*sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
= 2cos2 |
| *sinx+2cos |
| *sin |
| *cosx= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
= 2cos2 |
| *sinx +sinx*cosx= sinx( 2cos2 |
| +cosx)= sinx(1+cosx+cosx)= |
| | 2 | | 2 | |
sinx+2sinx*cosx = sinx+sin2x= P
6 gru 00:06