pochodna
xxxx: prosiłbym o rozwiązanie albo o wytłumaczenie

!
oblicz pochodną:
dodam tylko, że 2/3 i 4/3 to potęgi, żeby nie było żadnych nieporozumień
5 gru 22:28
xxxx: Bardzo proszę o pomoc

!
5 gru 22:33
Krzysiek: w liczniku i mianowniku masz 'x' więc na początek korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu
możesz też spróbować wpisać do wolframa przykład, może poda krok po kroku rozwiązanie.
5 gru 22:34
xxxx: ale jak to zrobić? co i jak liczyć najpierw...
5 gru 22:37
5 gru 22:39
xxxx: albo niech ktoś obliczy chociaż pochodną licznika bo tego kompletnie nie ogarniam
5 gru 22:40
xxxx: niewiem jak się zabrać za pochodną licznika kompletnie... wzór na pochodną ilorazu znam i
mianownik bym jakoś ogarnął ale licznik niestety już nie...
5 gru 22:42
Krzysiek: no to kolejny wzór
(f+g)'=f'+g'
f(x)=(x−2)2/3 (korzystasz z podstawowego wzoru (xa)'=... )
a g'(x) policzysz znów korzystając ze wzoru na pochodną ilorazu.
5 gru 22:44
xxxx: aha sprobuje zobaczymy co z tego wyjdzie
5 gru 22:54
xxxx: prosilbym zeby ktos to sprawdzil czy mam dobrze




pochodna z licznika:
| | −2x(x−2)−2/3 | |
2/3*(x−2)−1/3 + |
| |
| | 3 * (3√x−2)2 | |
pochodna z mianownika:
4/3 * (x−2)
1/3
−1/3, −2/3 oraz 1/3 to potęgi
5 gru 23:31
xxxx: Proszę o odpowiedź
5 gru 23:31
daras: pochodna z mianownika dobrze, a z licznika źle
6 gru 16:49
xxxx: to czy w takim razie moglby ktos obliczyc ta z licznika?
bardzo prosze o pomoc w tym
6 gru 19:25
xxxx: albo chociaz prosze o informacje co mam zle, w ktorym miejscu...
6 gru 19:27
xxxx: czy pochodna z licznika to będzie ten pierwszy człon bez tego co za znakiem "+"
6 gru 19:52
6 gru 22:08
Krzysiek: pokaż jak liczysz pochodną tego ułamka w liczniku.
6 gru 22:10
xxxx: no najpierw musze obliczyc pochodna tego pierwszego wyrazu czyli to bedzie
2/3*(x−2)−1/3
6 gru 22:13
MQ: Po co wy się bawicie z pochodnymi ułamka, kiedy to można bardzo ładnie poskracać i pozbyć się
mianownika.
6 gru 22:13
xxxx: a potem pochodna tego drugiego wyrazu i wdg wzoru wyzej dodac je do siebie
6 gru 22:14
xxxx: niewiem czy dobrze mysle (pewnie nie...) ale czy pochodna tego drugiego czlona w liczniku = 0?
6 gru 22:15
Krzysiek: | | 2x | | (2x)'33√x−2−2x(33√x−2)' | |
( |
| )'= |
| |
| | 33√x−2 | | (33√x−2)2 | |
choć jak zauważył MQ można było najpierw poprzekształcać 'y' bo pod pierwiastkami jest (x−2)
6 gru 22:22
xxxx: nie no zagubilem sie juz co i jak tu ma byc... pomocy
6 gru 22:23
xxxx: czy po skroceniu mianownika i obliczeniu pochodnej wyjdzie cos takiego

−2/3 * (x−2)
−5/3 − ( 2/3 * x * −5/3 * (x−2)
−8/3 )
6 gru 22:29
6 gru 22:38
xxxx: dzieki za obliczenie ale za ***** nie wiem skad sie to wzielo
6 gru 22:50
Krzysiek: obok jest przycisk step−by−step
6 gru 22:54
xxxx: aha nie zauwazylem. dziekowac
6 gru 22:57