Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o równaniu:
kamczatka: Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o równaniu:
x
2+y
2+3x−y+1=0
wiem że wzór na równanie okręgu po rozpisaniu wygląda tak: x
2+y
2−2ax−2by+c=0
Ale nie rozumiem rozwiązania tego zadania co oni tu mnożą ?:
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+y2+3x−y+1=x2+2* |
| x+( |
| )2−( |
| )2+y2−2* |
| y+( |
| )2−( |
| )2+1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 gru 19:37
kamczatka: ?
5 gru 19:57
daras: musisz doprowadzić do postaci: (x−a)2+(y−b)2=r2
wtedy znajdziesz odp. na swoje pytania
5 gru 20:00
5 gru 20:01
5 gru 20:01
kamczatka: bo ja to zadanie zrobiłem szybciej:
−2ax=3x
| | 3 | |
a=− |
| i tak samo b wyliczyłem a promień z r2=a2+b2−c |
| | 2 | |
5 gru 20:06
Eta:
S(a,b) , r
2=a
2+b
2−c
o: x
2+y
2+3x−y+1=0
| | 3 | | 3 | | −1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
a= |
| = − |
| , b= |
| = |
| , to S( − |
| , |
| ) |
| | −2 | | 2 | | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c= 1
| | 3 | | 1 | | 9 | | 1 | | 10 | | 4 | | 6 | |
to r2=(− |
| )2+( |
| )2−1= |
| + |
| −1= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 gru 20:08
Eta:
I bardzo dobrze,że tak "zrobiłeś"
5 gru 20:09
kamczatka: tak właśnie zrobiłem a tego rozwiązania co podałem w 1 poście to nie rozumiem skąd oni wzieli
| | 3 | |
|
| bez żadnych obliczeń ? |
| | 2 | |
5 gru 20:09
Eta:
"mącą w głowie" ( nie przejmuj się tym
5 gru 20:11
kamczatka: Eta tak spytam z ciekawości ile % miałaś na maturze czy jeszcze nie pisałaś ?
5 gru 20:14
bezendu: Kamczatka rozwaliłeś system
5 gru 20:17
Piotr 10:
5 gru 20:17
Eta:
Jeszcze nie pisałam... 1 LO
5 gru 20:19
kamczatka: skąd miałem wiedzieć
5 gru 20:20
Piotr 10: Eta sinα≈tgα dla niewielkich kątów, tak ? Bo w optyce mi jest potrzebne
5 gru 20:20
5 gru 20:21
bezendu:
5 gru 20:22
Piotr 10: Ok o to mi chodziło

Dziękuję
5 gru 20:23
Eta:
tak........zobacz w tabeli wartości
5 gru 20:23
Piotr 10: Dziwne, że dopiero dowiedziałem o tym na fizyce haha

, a nie na matematyce
5 gru 20:24
Eta:
Lepiej późno, niż wcale
5 gru 20:34
daras: i dalej sinα≈tgα≈α [rad] sprawdź w tabelce
a w matematyce , to się prawie nigdzie nie przydaje za to w fizyce często przy drganiach
harmonicznych, bo fizyka jest bardziej praktyczna
6 gru 10:48