znaleźć punkt
sage: Zadanie jest takie:
Końcem odc. AB jest punkt A = (2/3, 3). Symetralna odc. AB przecina ten odc. w punkcie C = (−3,
6). Znajdź współrzędne pktu. B.
Wychodzi mi B = (−20, 9), ale w odpowiedziach jest inny wynik.
To błąd w odpowiedzi, czy ja gdzieś się pomyliłem?
5 gru 19:27
Wazyl: Ty się pomyliłaś. Policz jeszcze raz.
5 gru 19:29
5 gru 19:31
sage: A = (2/3,3)
C = (−3,6) i skoro jest do punkt, w którym symetralna przecina odc. AB, więc zachodzi (?)
C = SAB
XA+XB2= Sx
YA+YB2 = Sy
czyli
2/3+XB2 = −3
3+YB2 = 6
potem znalazłem każdą z niewiadomych i wyniki takie wychodzą, więc gdzie jest błąd?
5 gru 19:36
sage: ok, już znalazłem błąd, powinno wyjść −20/3
5 gru 19:40