matematykaszkolna.pl
2 krótkie pytania z fizyki LALA: Czy ktoś pomoże z fizyka : Miałem 2 pytania na kolokwium Iloczyn skalarny wersorów l:l ile sie rowna ? I czy istnieje taki wzor Gm2/R2
5 gru 18:01
daras: 0 tak
5 gru 18:26
LALA: a możesz powiedzieć skąd 0 − akurat tak strzeliłem ale chciałbym się dowiedzieć a 2 to było dla ciał znajdujacych sie w poblizu ziemi słuszny jest wzór i podałem własnie ten o ktory pytam bo inne nie pasowały
5 gru 18:28
daras: w zakładkach po lewej stronie znajdziesz odpowiedź i zapewne też w swoim podręczniku emotka https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html
5 gru 18:39
daras: na pyt.2 odpowiedź jest prostsza: skoro napisałeś to taki wzór istnieje emotka
5 gru 18:40
LALA: Dzięki ci bardzo za pomoc − te 2 pytania dają mi równe 70% i dzięki temu zaliczam kolokwium
5 gru 18:42
Krzysiek: a tak z ciekawości jakie to są te wersory w pierwszym zadaniu? Bo nie jestem wstanie tego odczytać.
5 gru 18:48
LALA: dokładnie takie polecenie było ( nie wiem o co pytasz za bardzo l:l(literki L)
5 gru 18:58
LALA: Chyba że to ironia i chodzi ci o to że napisałem wersory a nie wektory
5 gru 19:00
Krzysiek: w sensie masz policzyć iloczyn skalarny wersorów l i l ? jeżeli tak to iloczyn wynosi 1 a nie 0.
5 gru 19:01
LALA: Iloczyn skalarny wersorów l:l jest równy i były własnie odpowiedzi : 0 , 1 , 1/2 ,7
5 gru 19:08
LALA: Jeszcze miałem takie 1 pytanie że na 1g masy ile wynosi Energia spoczynku czy jakoś tak
5 gru 19:22
daras: skoro to sa dwa takie same wersory to 1 a ty nie mając bladego pojęcia o co chodzi masz zaliczone kolokwium ja pier.. podaj jeszcze gdzie studiujesz
6 gru 11:01
wredulus_pospolitus: daras −−− ale to przecie norma przy testach + 'słabszych uczelniach' + w sumie przy każdej uczelni liczacej na kasę 'za studenta'
6 gru 11:03
daras: wiem, np. na WSBowie kazali obliczać ręcznie jakieś działania do 5 miejsca po przecinku jak się ktoś pomylił, to miał poprawkę, za którą brali $$
6 gru 16:39