Dane są punkty A=(-2,-1) i B=(10,4) oraz prostka k o równaniu y=-0,5x+3. Oblicz
kamczatka: Dane są punkty A=(−2,−1) i B=(10,4) oraz prostka k o równaniu y=−0,5x+3. Oblicz
c) odległość prostej k od prostej o równaniu y=−0,5x+2
Nie wychodzi mi to jak narysuje te 2 funkcje to odległość =1 a to zła odpowiedź.
5 gru 17:08
kamczatka:

Tutaj są te 2 funkcje narysowane to odległość przecież 1 wynosi ?
5 gru 17:15
Piotr 10: Zastosuj wzór na odległość między dwiema prostymi
5 gru 17:17
abcd: odległość musi być mierzona pod kątem prostym do obu prostych
5 gru 17:17
kamczatka: to trzeba jeszcze jedną prostą prostopadłą do tych prostych wyznaczyć ?
to będzie y=2x+b.
3=2*0+b
b=3
y=2x+3 ale to jest prostopadła do równania y=−0,5x+3 a jak wyznaczyć do dwóch równań na raz?
5 gru 17:25
Piotr 10: Używasz podobno zbioru Kiełbasy, tam w teorii masz wzór na odległość między dwiema prostymi
równoległymi
5 gru 17:26
abcd: po co głowę zaprzątać wzorami, dobrze kombinuje
5 gru 17:27
Piotr 10: Po to są wzory żeby je wykorzystywać, można je sobie wyprowadzić. Ale jak tak to ja idę.
5 gru 17:29
kamczatka: właśnie mi z tego wzoru coś nie wychodzi
5 gru 17:31
kamczatka: dla punktu (0,3) z funkcji y=−0,5x+3 dla funkcji y=−0,5+2 z tego wzoru to mi takie coś
wychodzi:
| | −0,5*0+(−2)*(−2)+0 | | 4 | |
d= |
| = |
| |
| | √−0,52+(−2)2 | | √4,25 | |
5 gru 17:33
Piotr 10: Co Ty robisz?
Weż jeszcze raz przeczytaj to co masz w teorii,
sprowadź te równania do postaci ogólnej..
Tam wszystko jest napisane
5 gru 17:37
abcd: proste są równoległe więc biore sobie prostą prostopadła do prostej y=−0,5+3 czyli y=2x+3 ta
prosta jest prostopadła do obu prostych więc wyliczam sobie punkt wspólny na prostej y=−0,5+3
i y=−0,5+2 z prostą y=2x+3 i jak mam te 2 punkty to liczę sobie odległość miedzy nimi
5 gru 17:38
kamczatka: y+0,5x−2
| | 0,5*0+1*3+2 | |
d= |
| lepiej ? |
| | √12+0,52 | |
5 gru 17:39
Piotr 10: Nie.
Nie wiem czemu u Ciebie występuje tutaj w ogóle mnożenie
5 gru 17:41
kamczatka: Piotr napisałbyś jak to powinno być prawidłowo z tego wzoru ?
5 gru 17:43
Piotr 10: k : y=−0,5x+3 ⇔ 0,5x+y − 3=0
l : y=−0,5x+2 ⇔ 0,5x+y − 2=0
C= − 3
D= − 2
A=0,5
B=1
5 gru 17:43
5 gru 17:47
Piotr 10: Ale to jest wzór na odległość punktu od prostej.
W Kiełbasie ja mam wzór na odległość między dwiema prostymi równoległymi
5 gru 17:48
Piotr 10: Ja już idę, powodzenia
5 gru 17:50
kamczatka: | | 5 | |
wychodzi |
| i co z tym zrobić ? |
| | √1,5 | |
5 gru 18:06
kamczatka: | | 2 | |
po usunięciu niewymierności wychodzi 5 a powinno wyjść |
| |
| | √5 | |
5 gru 18:06
kamczatka: | | −1 | |
z Piotra równania wychodzi |
| |
| | √1,5 | |
5 gru 18:08
kamczatka: dobra już mam.
5 gru 18:09