.
asdf:
Długość produkowanych detali ma rozklad normalny z N(0,9; 0,003). Norma przewiduje wyroby o
wymiarach 0,9 ± 0,005. Jaki procent produkowanych detali nie spelnia wymogow normy?
Jak to zrobic?
5 gru 00:45
wredulus_pospolitus:
asdf ... masz rozkład N(0,9 ; 0,003) ... ile procent będzie mniejszy od 0,895

P(X<0,895) =

i później tylko *2
5 gru 09:17
wredulus_pospolitus:
oczywiście pamiętasz, że:
a tablice masz pod ręką
5 gru 09:19
asdf: czyli muszę policzyć:
| | 0.005 − 0.9 | |
1 − P(|X| < 0.5) = 1 − P( |Z| < |
| )  |
| | 0.03 | |
5 gru 11:00
wredulus_pospolitus:
czemu 0.5

x < (0.9 − 0.005) ... czyli x<0.895
więc de facto liczysz:
2*P(X < 0,895) <−−− korzystając z symetrii względem 'osi' μ
lub jak wolisz
1 − ( P(X ≤ 0,905) − P(X < 0,895) ) <−−− z przeciwnego
5 gru 11:51
5 gru 16:32
asdf: jeszcze takie pytanie, dlaczego pominales odchylenie (0.003) ?
5 gru 16:44
Trivial:
X ~ N(0.9, 0.003)
Interesuje nas p = P(X ∉ [0.895, 0.905]) = 2*P(X < 0.895) = 2*P(X < x
0)
Standaryzujemy zmienną X poprzez podstawienie
| | x0 − μX | | 0.005 | | 5 | |
z0 = |
| = − |
| = − |
| = −1.6666... |
| | σX | | 0.003 | | 3 | |
p = 2P(X < x
0) = 2P(Z < −1.6666...) = 0.09558...
5 gru 18:11
asdf: dzięki
5 gru 23:42
5 gru 23:45
MQ: Tamten przypadek opisuje rozkład dwumianowy, dlatego powinieneś użyć dystrybuanty rozkładu
dwumianowego, a nie normalnego.
6 gru 07:35
Trivial:
MQ, wtedy trzeba rozwiązać równanie
| | | |
(12)n∑k=a..b | = 0.95, a = sufit[0.4*n], b = podłoga[0.6*n] |
| | |
Co jest raczej problematyczne.
6 gru 12:51
wredulus_pospolitus:
Ja mam tylko jedną uwagę do tego co napisał Trivial o 18:11
6 gru 13:17
wredulus_pospolitus:
wróć ... nie mam uwagi
6 gru 13:17