.
asdf: Witam, zadanie:
Strzelec trafia do celu z prawdopodobienstwem 0,5. Ile musi oddac strzalow, aby
prawdopodobienstwo tego, ze czestosc trafienia do celu roznila sie od 0,5 o co najwyzej 0,1
bylo rowne 0.95.
no to robię:
P(|X| < 0,1) = 0.95
| | n | | √n | |
D2X = npq = |
| ⇒ √D2X = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | n | | √n | |
normalizuję według N( |
| , |
| ): |
| | 2 | | 2 | |
teraz mam z tablic:
mozna tak?
4 gru 23:53
asdf: :(
5 gru 00:16
6 gru 01:34
asdf: dzieki, na razie z tego nie wiele kumam..
6 gru 01:37
6 gru 01:44
asdf: ale mi chodzi o to jak sie rozwiazuje takie zadania (nie chce wykuc "sposobow rozwiazywania
zadan" − jak wiekszosc ludzi tylko to zrozumieć). Moglbys mi ten przyklad lopatologiczne
wytlumaczyc
6 gru 01:52
Trivial:
W ogóle to rozwiązujesz złe równanie.
| | k | |
Częstość trafienia do celu wyraża się wzorem |
| , gdzie k − liczba sukcesów. Liczba k ma |
| | n | |
rozkład dwumianowy, który dla dużej liczby n można przybliżyć rozkładem normalnym.
K ~ B(n,p) K ~ B(n,
12)
X ~ N(np,
√npq) X ~ N(
12n,
12√n)
K ≈ X
Zatem P(|K/n) − 0.5| ≤ 0.1) ≈ P(|(X/n) −
12| ≤ 0.1)
Interesuje nas zmienna losowa Y = (X/n) −
12, a nie samo X.
μ
Y = E[(X/n) −
12] = (1/n)*E[X] −
12 = (1/n)*
12n −
12 = 0
| | 1 | |
σY = √Var[Y] = √Var[(X/n) − 12] = √Var[X]/n2 = √npq/n2 = |
| |
| | 2√n | |
Standaryzujemy zmienną Y.
P(|(X/n) −
12| ≤ 0.1) = P(|Z| ≤ 0.1*2
√n) = P(|Z| ≤
15√n)
= 2*P(0 ≤ Z ≤
15√n) = 2*(F(
15√n) −
12) = 2F(
15√n) − 1
Zatem mamy równanie do rozwiązania:
2F(
15√n) − 1 = 0.95
F(
15√n) = 0.975
I rozwiązanie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2F2%29*erfc%28-%281%2F5%29*sqrt%28n%2F2%29%29++%3D+0.975
6 gru 03:16
asdf: dzieki
6 gru 07:35
6 gru 12:40