Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Maciek: | | 2x | |
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji: f(x)= |
| |
| | lnx | |
4 gru 22:38
Maciek: Wychodzi mi tak:
Df= R
2lnx−2=0
2lnx=2/:2
lnx=1
x=e
i
(lnx)
2≠0
x≠1
4 gru 22:46
Maciek: jednak Df=(0;+∞)\ {1}
4 gru 22:47
ICSP: Rysuj wykres pochodnej
4 gru 22:50
Maciek:

f'(x) większe x∊(e;+
∞)
f'(x) mniejsze x∊(0;e)
4 gru 22:57
ICSP: Wnioski z wykresu :
1. Czy w pkt o odciętej równej e jest maksimum, minimum, punkt przegięcia ?
2. Odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności funkcji
4 gru 22:58
4 gru 22:59
Maciek: Ad1. x=e to minimum lokalne
Ad2.
− funkcja rośnie gdy f'(x) > 0 dla x∊(e;+∞)
− funkcja maleje gdy f'(x) < 0 dla x∊(0;e)
tak ma być?
4 gru 23:08
ICSP: 
Zostaje jeszcze tylko wyznaczenie
wartości ekstremum w punkcie x =e, ale to już proste
4 gru 23:09
Maciek: | | 2x | |
czyli podstawienie e pod x w pierwszy wyraz f(x)= |
| ? |
| | lnx | |
4 gru 23:12
ICSP: 
. Liczysz po prostu f(e)
4 gru 23:13
ICSP: I jeszcze trzeba poprawić przedział w któym funkcja maleje, dopiero teraz to zauważyłem.
− funkcja maleje : x ∊ (0 ; 1) ∪ (1 ; e)
Przepraszam
4 gru 23:14
Maciek: | | 2e | |
no  f(e)= |
| |
| | lne | |
4 gru 23:14
Maciek: ah fakt

mój błąd
4 gru 23:15
ICSP: Nie możesz tak skracać

Policz gdzieś w brudnopisie wartość lne i wstaw
4 gru 23:16
Maciek: dobra dobra tylko sprawdzałem

OK to będzie lne=1
czyli f(e)=2
4 gru 23:18
Maciek: niee.. chwilka
4 gru 23:19
4 gru 23:19
ICSP: f(e) = 2e
Podsumowując :
f↗ x > e
f↙ x ∊ (0 ; e)\{1}
Minimum w punkcie x = e i wynosi ono 2e
4 gru 23:21
Maciek: Dzięki wielkie!

Nie wiesz jak to pomogło mi w tej trudnej dziedzinie jak matematyka

Ale dobrze że ktoś bezinteresownie pomaga takim jak ja

Jeszcze raz dzięki!
4 gru 23:22