Wektory a trapez
Olciak: Przekątne trapezu równoramiennego ABCD przecinają się w punkcie P. Pole trapezu jest równe 27.
Oblicz pola trójkątów, na które dzielą ten trapez jego przekątne, jeśli AP→=2/3 AC→.
4 gru 21:54
Olciak: Up
4 gru 22:06
Madonna:
4 gru 22:13
4 gru 22:18
etam:
| | 2x | |
Trójkąty ABS i DCS są podobne w skali k= |
| = 2 , x>0 |
| | x | |
P(trapezu)= (k+1)
2*P
2 ⇒ 27=9*P
2 ⇒
P2=3
P
1= k
2*P
2=......... i P
3=P
4= k*P
2=.......
4 gru 22:23
Eta:
5 gru 01:28
kuba: macie to źle zrobione
8 paź 20:11
kuba: odpowiedź brzmi 420=69p2
8 paź 20:11