Trygonometria
Radek:
60 jak to zamienić na radiany
4 gru 21:00
4 gru 21:01
Radek: dziękuję
4 gru 21:01
Radek:

Półprosta p ma początek w punkcie (0,0) przechodzi przez punkt A i jest końcowym ramieniem kąta
α, którego początkowe ramie zawiera się w dodatniej pół osi OX
oblicz tgα jeśli A=(3,7) co tutaj mam zrobić ?
4 gru 21:13
4 gru 21:14
Radek:

skąd wiadomo że α jest akurat tutaj (czerwona kropka) a nie zielona ?
4 gru 21:17
Saizou : a co masz powiedziane w zadaniu

"i jest
końcowym ramieniem kąta α, którego początkowe ramie zawiera się w dodatniej pół
osi OX "
4 gru 21:20
Radek:
Racja !
4 gru 21:22
etam:

Taka jest definicja kąta skierowanego dodatnio
OA −− ramię końcowe
OB −− ramię początkowe
4 gru 21:24
4 gru 21:25
Radek:
| | 3 | |
a teraz mam taki punkt A=(−4,3) i mam policzyć sinα=− |
| ? |
| | 4 | |
4 gru 21:37
krystek: Źle
4 gru 21:39
Radek:
Dobry wieczór. Czemu źle ?
4 gru 21:40
krystek:
4 gru 21:40
krystek: w II ćwiartce sin jest dodatni
4 gru 21:42
4 gru 21:42
Radek:

?
4 gru 21:43
Radek:
ale czemu tu wyliczamy r a w tamtym przykładzie nie ?
r=13
4 gru 21:45
Radek: ?
4 gru 21:48
etam:
Jaka jest def tangensa ? a jaka sinusa ?
4 gru 21:49
krystek: r2=x2+y2
4 gru 21:50
Radek: sin przyprostokątna naprzeciw α do przeciwprostokątnej
tg przyprostokątna naprzeciw α do przyprostokątnej przy α
4 gru 21:52
4 gru 21:53
Radek:

już to widziałem

i teraz mam ten trójkąt ? czy w miejscu czerwonej kropki jest również α ?
4 gru 21:55
krystek: jest to 180−α
4 gru 21:57
Radek: to jak tu policzyć ten α ? skoro w trójkącie mam 180−α ? wzory redukcyjne ?
4 gru 21:58
Radek: ?
4 gru 22:01
krystek: tak
4 gru 22:03