pochodna
BABAJAGA: oblicz pochodna w danym pkcie : y=sinx x=π/3
3 gru 22:12
wredulus_pospolitus:
i w czym problem

definicja pochodnej w punkcie
i liczysz granicę
3 gru 22:13
BABAJAGA: tak wiem i korzystam ze wzoru na sinalfa−sinbeta
ale wychodzi mi wynik −1/4 a powinno byc 1/2
moglbys/moglabys policzyc to gdzies szybko na kartce i napisac jaki tobie wynik wyszedl
3 gru 22:18
3 gru 22:28
daras: szkoda papieru na takie rachunki
3 gru 22:29
wredulus_pospolitus:
to pokaż nam jak liczysz granicę ... znajdziemy błąd
3 gru 22:30
BABAJAGA: no taaaaak . a ja zrobilam tak . cos 2π/3*1/2 = −sin30st*1/2
bo dalam cos w drugiej cwiartce ujemny itd . ale gdzie tu blad jest ?
3 gru 22:33
krystek:
3 gru 22:35
krystek: (sinx)'=cosx
3 gru 22:36
BABAJAGA: heheee

cooo ?
3 gru 22:37
wredulus_pospolitus:
absolutnie nie wiem co tutaj napisałaś

cos 2π/3*1/2 <−−− co to oznacza

skąd to jest
3 gru 22:37
wredulus_pospolitus:
krystek −−− z definicji


na pewno ma to zrobić.
3 gru 22:37
BABAJAGA: to wiem ale nie w tym probelm
3 gru 22:38
krystek: Też tak myślę , ale to co napisane o 22:33?
3 gru 22:39
BABAJAGA: cos * √2π{3} = − sin 30stopni
czy to jest prawda ?
3 gru 22:40
BABAJAGA: zle .. czekajcie jeszcze raz napisze
3 gru 22:40
BABAJAGA: cos 2π3 = − sin 30stopni
3 gru 22:42
wredulus_pospolitus:
| | sin (h + π/3) − sinh | |
f'(π/3) = lim |
| = |
| | h | |
| | | | h + π/3 − h | | h + π/3 + h | | 2sin( |
| )cos( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
= lim |
| = |
| | h | |
| | 2 sin (π/6) * cos (h+π/6) | | cos(h+π/6) | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | coshcos(π/6) − sinhsin(π/6) | |
= lim |
| = |
| | h | |
= .... i ciągniesz dalej
3 gru 22:42
BABAJAGA: ja korzystam ze wzoru sin xx = 1
i mialam mniej obliczen . powiedz mi prosze jeszcze tylko czy to co napisalam wyzej jest prawda
? ?
3 gru 22:51
wredulus_pospolitus:
to napisz jak liczyłaś ... krok po kroku
3 gru 23:06