Wielomian w(x)=x^3+..
Albert: Wielomian w(x)=x3+(√2+√3+√5)x2+(√6+√10+√15)x+√30 ma 3 pierwiastki rzeczywiste.
Oblicz sumę kwadratów pierwiastków tego wielomianu. Prosze o podpowiedź
3 gru 21:53
3 gru 21:54
ICSP: + wzór :
a2 + b2 + c2 = (a+b+c)2 − 2(ab + bc + ac)
3 gru 21:55
Albert: takie zadanie może wystąpić na maturze rozszerzonej? nie ma tych wzorów w tablicach.
3 gru 22:00
ICSP: Raczej nie powinno wystąpić. Jest to typowe zadanie na wzory Viete'a
Chyba, że dasz radę wyznaczyć pierwiastki
3 gru 22:03
ICSP: ale ze wzorów Viete'a wychodzi od razu. Zadanie na jedną linijkę
3 gru 22:03
Bizon:
W(x)=(x+√2)(x+√3)(x+√5)
...zatem ....
3 gru 22:10