Graniastosłupy i Ostrosłupy
Arturo: Proszę pomóżcie

!
zadanie 1.
Wysokość ostrosłupa jest równa 15cm, a obwód jego podstawy wynosi 24cm. Oblicz objętość tego
ostrosłupa, jeśli jest to ostrosłup prawidłowy sześciokatny.
zadanie 2.
Przekątna graniastosłupa czworokątnego ma długość 20cm i tworzy z krawędzia podstawy kąt α
taki, że tgα=αu[4][3]. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
zadanie 3.
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy,
której krawędz ma długość 6 pod kątem 30'. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
ostrosłupa.
zadanie 4.
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5 cm. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeśli przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią
boczną kąt 60'.
3 gru 21:36
Arturo: zestaw 2.
zadanie 1.
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy,
której krawędź ma długość 6, pod kątem 30'. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
ostrosłupa.
zadanie 2.
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 15cm i 20cm. Wiedząc, że
wysokość tego graniastosłupa jest równa 17cm., oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość.
zadanie 3.
Przekątną graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 26cm i tworzy z krawędzią
podstawy kąt α taki, że cosα=513. Oblicz pole powerzchni bocznej tego graniastosłupa.
zadanie 4.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, mając daną
krawędź podstawy 4√3 cm, a kąt między wysokością ściany bocznej a podstawy wynosi 30'.
3 gru 21:47
Arturo: Błednie przepisane zadanie 2. w zestawie 1.
zadanie 2.
Przekątna graniastosłupa czworokątnego ma długość 20cm i tworzy z krawędzia podstawy kąt α
taki, że tgα=α43. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
3 gru 21:48
3 gru 21:50
3 gru 21:51
3 gru 21:52
Hajtowy: Żartujesz?!
3 gru 21:52
Arturo: niee... sprawdzian trzeba poprawić.
nie mówie o rysunkach tylko same obliczenia.
3 gru 21:58
justa: Graniastosłup ma 2n+6 wierzchołków . liczba wszytskich krawedzi tego graniastosłupa jest równa
A.n+3
b. 4n+8
C.6n+18
D3n+9
Potrzebuje pełne rozwiąznie
9 gru 14:26