granice ciągów
Anka: Witam.
Muszę obliczyć granicę ciągu :
| | | |
czy kiedy to trochę uproszczę wyjdzie ...= |
| |
| | 2n+1 | |
?
3 gru 19:34
Anka: Może mi ktoś pomóc? ..
3 gru 19:46
alfa i omega: no to wyłącz teraz n z licznika i mianownika
3 gru 19:55
Anka: to wychodzi ∞/2. Co z tym zrobić?
3 gru 20:13
alfa i omega: =∞
3 gru 22:21
Janek191:
Raczej 0
3 gru 22:51
BABAJAGA: ∞
3 gru 22:54
Janek191:
| | 3 + n*( sin π4)n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 2n + 1 | | 2 + 1n | |
więc
| | 0 + 0 | | 0 | |
lim an = |
| = |
| = 0 |
| | 2 + 0 | | 2 | |
n →
∞
3 gru 22:56
sushi_ gg6397228:
| | π | |
przeciez autor zadania nie byłby na tyle upo.... aby dawać (sin |
| )n |
| | 4 | |
3 gru 22:58
Janek191:
Przecież tam pisze :
| | | |
" czyli gdy trochę uproszczę, to wyjdzie |
| " |
| | 2n +1 | |
3 gru 23:04
3 gru 23:08
Janek191:
W wykładniku miało być n , a nie 2
3 gru 23:09
Janek191:
Tak bywa, gdy ktoś nie pisze jednoznacznie
3 gru 23:09