Dla jakich wartości parametru p
Albert: Dla jakich wartości parametru p wielomian w(x)=x3+px2+2x ma 3 pierwiastki x−1 x2 i x3
spełniające warunki 2x1=x2 x3=1−x1
robiłem tak:
w(x)=x3+px2+2x
x(x2+px+2)=0
czyli jeden pierwiastek to zero.
Δ=p2−8>0
czyli mamy przedział p∊(−∞;√8)U(√8;+∞) co dalej?
3 gru 19:28
Albert:
3 gru 19:39
Albert:
3 gru 20:44
Bizon:
...ta Δ do niczego Ci nie potrzebna
3 gru 21:03
hei: W(1)=0
3 gru 21:14
Bizon:
... kombinujemy
równanie x2+px+2=0 ... ma mieć dwa pierwiastki ... i żaden z nich nie może być
równy 0
wynika z tego, że 0 jest pierwiastkiem jednokrotnym
Więc to nie x1 ani x2 równa się 0 czyli x3=0
0=1−x1 ⇒ x1=1
x2=2x1 ⇒ x2=2
Twoje x2+px+2=(x−1)(x−2)=x2−3x+2 zatem p=−3
3 gru 21:21
Albert: o kurde to fajnie mi to wyjaśniłeś. Dziękuje bardzo. A co to jest ten pierwiastek jednokrotny?
i dlaczego x3 nim jest?
3 gru 21:41
Bizon:
... o kurde .... to fajnie wyjaśniłem tylko tak, że nic nie zrozumiałeś −

Tylko mi nie mów, że nie wiesz co to krotność pierwiastka −
https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html
0 jest pierwiastkiem jednokrotnym bo 2x
1=x
2 a z tego wynika, że x
1≠0 x
2≠0
3 gru 21:50