Przekatna AC czworokata ABCD wpisanego w okrag o srodku S jest srednica tego okr
kamczatka:

Przekatna AC czworokata ABCD wpisanego w okrag o srodku S jest srednica tego okregu. Wiedzac ze
kat A jest ostry i ∠BSD = 100 oblicz miary katow czworokata ABCD.
Jak może być kąt ∠BSD patrząc na ten rysunek ? tam nie wychodzi trójkąt
3 gru 19:27
kamczatka: ?
4 gru 14:06
Bizon:
... czytaj uważniej treści zadań ...
Gdzie jest napisane, że to prostokąt ?
4 gru 14:08
kamczatka:

coś takiego ma być ?
4 gru 14:18
Bizon:
MOŻESZ ZROBIĆ DOKŁADNIEJ
Zaznacz S i weź pod uwagę, że∡BSD=100
4 gru 14:37
kamczatka: ten kąt BSD to: przekątna z wierzchołka B do D ?
4 gru 18:49
Bizon:
ale bredzisz ... gdyby przekątna .... to jaki kąt ...
4 gru 18:54
kamczatka:

kąt α to kąt BSD ?
4 gru 18:58
Bizon:
4 gru 19:00
kamczatka: dzięki
4 gru 19:04
Bizon:
... kąty wiesz jak wyznaczyć?
4 gru 19:07
kamczatka: Kąt A obliczyłem z zależności kąta środkowego i wpisanego.
A wierzchołki SBCD tworzą czworokąt.
∠D=80+50=130 bo kąt wpisany ma 50 stopni a kąt BSD 100 stopni więc 100+80=180
ale jak wyliczyć kąty B i C bo nie wychodzi mi z tego?
4 gru 19:09
Bizon:
NIE OBRAŹ SIĘ BO NAPRAWDĘ NIE CHCĘ CIĘ OBRAZIĆ −

Ale Twój problem polega na tym, że Mamusia płaci za książki a Ty do nich nie zaglądasz

!
Fajnie, że tu wchodzisz i coś próbujesz ...
ZACZĄĆ
MUSISZ JEDNAK OD "PRZEROBIENIA TEORII"

!
Bez tego nie ma to większego sensu ...
4 gru 19:16
Bizon:
Twój ostatni post ... ten z 19:09 to "szczyt−szczytów" −
4 gru 19:17
kamczatka: właśnie próbuje zrozumieć robiąc zadania
4 gru 19:19
Bizon:
... UWIERZ ... NIE ... ZACZNIJ OD TEORII
4 gru 19:21
kamczatka: to powiedz jak to zadanie powinno być rozwiązane ?
4 gru 19:23
Bizon:
... masz podany kąt BSD
Jest to kąt środkowy oparty na łuku ograniczonym punktami BD
Kąt BAD jest oparty na tym samym łuku ale jest kątem wpisanym
https://matematykaszkolna.pl/strona/465.html
To jaka jest jego miara ?
4 gru 19:36
4 gru 19:38
Bizon:
Kąty D i B ... najłatwiej ... określisz je jak dokładnie zapoznasz się z tą pierwszą stronką
4 gru 19:39
kamczatka: kąt BCD powinien z kątem BSD mieć 180 stopni
więc 180−100=80 a w odpowiedziach mam 90
4 gru 19:49
Bizon:
... człowieku ... poczytaj teorię ... ile razy mam ci to tłumaczyć
Wypisujesz jakieś pierdoły i reminiscencje ... własne wydumki.
Z czego wynika to co bredzisz że ... cyt. "kąt BCD powinien z kątem BSD mieć 180 stopni"
4 gru 20:00
4 gru 20:03
Bizon:
chyba piłeś −

to dotyczy kąta BCD i B
AD ...a nie BSD
4 gru 20:06
kamczatka: kąt A ma 50 stopni więc
180−50=130 = ∠BCD ?
4 gru 20:12
Bizon:
JASNE
4 gru 22:01
kamczatka: w odpowiedziach mam że kąt D=130 a kąt C=90
5 gru 14:12