okrag i prosta
nnn: Dany jest okrag o srodku s(3,−4). Jesli ten okrag nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu
y= −3/4x to promien okregu spelnia warunek:
r<1.4
r> pierwiastek z 2
r= pierwiastek z 2
r= 1.4
Mozna to jakos obliczyc?
3 gru 18:50
nnn: Ktos
3 gru 19:24
ss: proosze
3 gru 20:31
etam:

Prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem , jeżeli odległość "d" środka S
od tej prostej spełnia warunek: d> r
| | 3 | |
S(3, −4) k: y= − |
| x w postaci ogólnej : k: 3x+4y=0 |
| | 4 | |
| | |3*3+4*(−4)| | |
d= |
| = ......... dokończ |
| | √32+42 | |
odp a)
3 gru 20:50
3 gru 20:50