logarytmy
syrenka : przedstaw liczbę log781/7 za pomoca a wiedząc że a=log73
3 gru 18:30
john2: | | 81 | |
log7 |
| = log781 − log77 = log734 − log77 = ... |
| | 7 | |
3 gru 18:57
syrenka : i co dalej ? mógłbyś dokończyć? bo w ogóle nie łapię tego zadania please :'(
3 gru 18:59
3 gru 19:01
syrenka : 1
3 gru 19:02
john2: Zgoda.
3 gru 19:03
syrenka : a jak mam narysować wykres funkcji f(x) = −24−x+3
proszę pomóż john2
3 gru 19:04
syrenka : bo ja kompletnie nie wiem od czego zacząć
3 gru 19:06
john2: eee
tam na pewno jest ten minus przed dwójką?
3 gru 19:06
syrenka : tak
3 gru 19:06
john2: Chwila.
3 gru 19:07
syrenka : ok
3 gru 19:08
syrenka : a do tego wcześniejszego to będzie 4a−1?
3 gru 19:16
3 gru 19:17
john2: tak
3 gru 19:18
3 gru 19:18
john2: | | 1 | | 1 | |
Potem rysujesz y = ( |
| )x − 4, czyli przesuwasz wykres ( |
| )x o 4 w prawo |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 19:20
syrenka : i o 3 w dół potem tak ?
3 gru 19:22
john2: | | 1 | |
Potem rysujesz y = ( |
| )x − 4 − 3, czyli przesuwasz wykres |
| | 2 | |
| | 1 | |
y = ( |
| )x − 4 o 3 w dół |
| | 2 | |
3 gru 19:22
syrenka : ok dzieki wielkie
3 gru 19:23
john2: | | 1 | |
Potem rysujesz y = − ( ( |
| )x − 4 − 3 ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Mamy minus przed całym wzorem funkcji, więc odbijamy wykres y = ( |
| )x − 4 − 3 względem |
| | 2 | |
osi x.
3 gru 19:24
syrenka : a takie ?
Do szklanki wlano wodę o temperaturze 100o . Po 30 minutach woda ostygła do temperatury
50oC.
Oblicz jej temperaturę po godzinie. przyjmij że z upływem czasu t[h] temperatura wody zmienia
się zgodnie ze wzorem T(t) = T0at, gdzie T0[0C] − temperatura początkowa, a − pewna stała
3 gru 19:24
syrenka : umie ktoś zrobić to zadanie ?
3 gru 19:33
john2: Na logikę to będzie 25 stopni chyba. Myślę tak:
Skoro T = T
o * a
t, to 50 = 100 * a
30
My szukamy:
T = 100 * a
60
T = 100 * (a
30)
2
T = 25
chyba
3 gru 19:37
pig: Oblicz logarytm log1/3 3√3
1/3x=3 3/2
3−x=3 3/2
−x=3/2
x=−3/2
dobrze
24 sty 09:50
kochanus_niepospolitus:
dobrze ,,, ale naucz się pisać potęgi
24 sty 09:53