ciągi
asik: hej

mam problem z zadaniami z ciągów
Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu ( a
n ) oraz wyraz a
10
A a
n= n
2 / n+1
B a
n= n
2 − 1/ n
2 +1
C a
n= −3 / n(n+2)
D a
n=n
3 − n
2
3 gru 12:07
asik: generalnie potrzebuję instrukcji jak to policzyć. Nie byłam na lekcji i nie bardzo wiem jak się
za to zabrać
3 gru 12:10
3 gru 12:11
asik: jakiś pomysł mam ale nie wiem czy dobrze myślę żeby w miejsce n wstawić najpierw licząc 1,2,3 i
4 a później 10 i policzyć zgodnie z kolejnością
3 gru 12:12
asik: mam jeszcze jedno zadanie czy też taką drogą mam je zrobić

?
oblicz następujące wyrazy ciągu( a
n ) : a
1, a
2, a
3, a
4 i a
10
A a
n= (−1)
n+1 *2
n
B a
n= (−1)
n * 2
n+1
C a
n= (−1)
n * n−1/ n+1
D a
n= (−1)
n−1 * 2n−1 / 2n+1
3 gru 12:20
5-latek:
3 gru 12:20
5-latek: tylko pamietaj ze (−1) do potegi nieparzysten =−1 a (−1) do potegi parzystej =1
3 gru 12:22
asik: a czy mogę mieć taką wielką prośbę... ja policzę podam wyniki a Ty p[owiesz czy się zgadzają
3 gru 12:23
asik: tak pamiętam
nieparzysta daje mi wynik ujemny parzysta dodatni

dziękuję za wskazówkę
3 gru 12:24
5-latek: mam jeszcze chwile .
3 gru 12:25
asik: z zad 1
A a1= 1/2
a2= 1 1/3
a3= 2 1/4
a4= 3 1/5
a10= 9 1/11
3 gru 12:32
5-latek: OK. Widze ze umiesz liczyc
3 gru 12:34
asik: B a1=0
a2= 3/5
a3= 8/10 = 4/5
a4= 15/17
a10= 99/101
3 gru 12:36
asik: przynajmniej się staram

przyznam szczerze że naprawdę chcę to zrozumieć
to nie o to chodzi aby ktoś miły za mnie wszystko rozwiązal... a ja dalej nic nie wiedziała
3 gru 12:38
5-latek: ok
3 gru 12:38
asik: C a1=(−1)
a2=(− 3/8)
a3=(−3/15) = (−1/5)
a4=(−3/24)=(−1/8)
a10=(−3/120)=(−1/40)
3 gru 12:45
asik: czy mogę to zrobić ze wzoru na potęgi
3 gru 12:47
5-latek: Tak
3 gru 12:48
asik: przepraszam zle spojrzeałam na wzór tu jest odejmowanie nie dzielenie
D
a1=0
a2=4
a3=18
a4=48
a10=900
3 gru 12:51
asik: myślałam o wzorze ax/ay =ax−y
3 gru 12:52
asik: naprawdę nie popełniłam żadnego błędu

?
3 gru 12:52
5-latek: jest ok
3 gru 12:54
asik: ćwiczenie 2
A
a1=2
a2=(−4)
a3=8
a4=−16
a10=(−1024)
3 gru 12:58
5-latek: jest dobrze

zauwaz ze w tym ciagu wyrazy nieparzyste beda dodatnie a parzyste beda ujemne .
A zrobimy jeszvze jeden przyklad bo ja juz musze sie szykowac do pracy na 2 zmiane .
Widze ze dajesz sobie rade wiec bedzie dobrze
3 gru 13:02
asik: B
a1=(−4)
a2=8
a3=(−16)
a4=32
a10=2048
3 gru 13:02
asik: Twoją pomoc była nieoceniona

bardzo Ci dziękuję

życzę miłej pracy
3 gru 13:04
asik: C
a1=0
a2=1/3
3 gru 13:06
5-latek: 
.

i powodzenia
3 gru 13:06
asik: a3=(−2/4)=(−1/2)
a4=3/5
a10=9/11
3 gru 13:09
asik: jeśli masz jeszcze chwilę i jesteś to proszę sprawdz mi tylko jeszcze a1 z podpunktu D
3 gru 13:10
asik: (−1)
0=1 czy dobrze pamiętam
3 gru 13:12
asik: D
a1= 1/3 czy tak
3 gru 13:13
asik: a2=(−3/5)
a3=5/7
a4=(−7/9)
a10=(−19/21)
3 gru 13:18
asik: Hallo Hallo czy mogę prosić o sprawdzenie podpunktu D
3 gru 13:19
asik: Czy ktoś może sprawdzić czy dobrze obliczyłam

oblicz następujące wyrazy ciągu( an ) : a1, a2, a3, a4 i a10
A an= (−1)n * n−1/ n+1
B an= (−1)n−1 * 2n−1 / 2n+1
A
a1=0
a2=1/3
a3=(−2/4)=(−1/2)
a4=3/5
a10=9/11
B
(−1)0=1 czy dobrze pamiętam
a1= 1/3 czy tak
a2=(−3/5)
a3=5/7
a4=(−7/9)
a10=(−19/21)
czy mogę prosić o sprawdzenie
3 gru 13:34