POMOCY bardzo proszę !
Ola: POMOCY

! : OBLICZYĆ:
sin( arcsin
23 + arccos
13) = ?
2 gru 20:13
2 gru 20:43
2 gru 20:48
Panko: 1◯ sin( arcsin(2/3) + arccos(1/3) )= sin( arcsin(2/3) )cos( arccos(1/3) ) +cos(arcsin(2/3) )
sin(arccos(1/3) ) =(2/3)*(1/3) +cos(arcsin(2/3) ) sin(arccos(1/3) ) =.....w pkt nr4◯
2◯ sin(2/3)= cos(π/2− 2/3) stąd cos(arcsin(2/3) ) =cos(arccos(π/2− 2/3) ) =π/2−2/3
3◯ cos(1/3)=sin(π/2−2/3) stąd sin(arccos(1/3) ) = sin(arcsin(π/2−2/3) ) =π/2−1/3
4◯ = 2/9 +(π/2−2/3)(π/2−1/3)
Tak bym to policzył.
2 gru 23:32
Panko: Ale błędnie : w wierszu 2◯ powinno być
cos(arcsin(2/3) )2 + cos(arccos(2/3) )2=1 stąd cos(arcsin(2/3) ) =√5/3
w wierszu 3◯ powinno być sin(arccos(1/3) )2 +sin(arcsin(1/3) )2 =1 stąd
sin(arccos(1/3) )=2√2/3
stąd dobra odpowiedź jak w 4◯ = (2/3)*(1/3) +√5/3* 2√2/3 = 2/9 +2√10/9
3 gru 00:17
Szymon: arccos(−1/2)
22 lis 22:37
Szymon: ?
22 lis 22:38